Persberichten

Scholieren lanceren mini-satellieten met raket

Scholierenteams lanceerden vandaag een CanSat, hun zelfgemaakte mini-satelliet, bij ASK 't Harde. Tijdens de eerste lancering werden vijf satellieten tot een hoogte van 1 kilometer de lucht in gebracht. De tweede lancering mislukte.

"Helaas zijn deze CanSats niet meer bruikbaar. Voor vandaag is dat een domper, maar ruimtevaart is ook ‘grenzen verleggen’, en dan kan het soms misgaan," aldus Wendy van den Putte, projectleider van de Nederlandse CanSat competitie. Tien scholierenteams strijden nog om de eindzege van dit uitdagende project voor havo en vwo scholieren, waarbij ze zelf een satelliet ontwerpen en maken ter grootte van een frisdrankblikje.

CanSat lanceerevenement - Foto's DigiDaan.jpg

De opdracht van de CanSat competitie: maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie. Een bijzonder project waarin de deelnemende teams flink worden uitgedaagd. “Leerlingen moeten binnen dit project zelf alles uitvogelen en de problemen proberen op te lossen. Zo inspireren we jongeren voor een studie en carrière in wetenschap en techniek. En dat blijft gewoon hard nodig, niet alleen voor de ruimtevaartsector", aldus Jasper Wamsteker van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. 

Een aantal van de CanSats zat in de raket waarbij de lancering mislukte. Voor de scholieren van deze CanSats is het project nog niet verloren. De jury telt in de beoordeling niet mee of de missie is gelukt, maar wel hoe het plan is uitgewerkt.  

CanSat lancering - Foto DigiDaan.jpg

De finalisten zijn: VI-CAN (Barneveld), Space-IT! (Almere), SCOP3R (Single Camera Observation Probe for 3D Reconstruction, Groningen), Project Beta (Pijnacker), Cantucky Fried Chicken (Almere), SPAICS AEAV (Autonomous Exploration Aerial Vehicle, Amsterdam), SPAICS ATRV (Autonomous Tracker Relay Vehicle, Amsterdam), N.A.G. (Groningen), We Can Trace (Eindhoven) en The Clean Team (Groningen).

Tijdens het lanceerevenement werden ze begeleid door NEMO, NSO, Defensie en DARE. De teams hebben nog een paar weken om alle meetresultaten te verwerken. Op 16 april geven ze in NEMO Science Museum een presentatie aan de jury, gevolgd door de prijsuitreiking. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie, die dit jaar plaatsvindt in Italië. 

Partners
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het Ministerie van OCW. Defensie is logistiek partner tijdens de testdag en het lanceerevenement. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen. Zie: www.ruimtevaartindeklas.nl/cansat.