Persberichten

NEMO vergroot toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking

3 oktober 2023

NEMO Science Museum in Amsterdam heeft als één van de eerste musea in Nederland de toegankelijkheid aanzienlijk vergroot met Indoor Navigatie van eZwayZ gecombineerd met aanpassingen aan tentoonstellingen, gebouw, verlichting en website. Daarnaast zijn publieksmedewerkers van NEMO getraind om bezoekers met een visuele beperking optimaal te ontvangen. Het vergroten van de toegankelijkheid van NEMO is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds en Stichting Accesibility die hun kennis en expertise op het gebied van Indoor Navigatie ruimhartig hebben gedeeld. Vandaag, tijdens de week van de toegankelijkheid, is de app eZwayZ in NEMO officieel in gebruik genomen door Vincent Bijlo, ambassadeur van het Bartiméus Fonds. 

Annemarie van Eekeren, hoofd Presentatie & Collectie: "Toegankelijkheid is één van de kernwaarden van NEMO. Door het toepassen van technologie met de eZwayZ-app en de aanpassingen in het museum hebben we een stevige stap voorwaarts gezet in de realisatie van onze ambitie om zo toegankelijk mogelijk te zijn."

Vincent Bijlo met eZwayZ in NEMO Science Museum - Foto DigiDaan (2).jpg

Vincent Bijlo, ambassadeur van Bartiméus, verkent NEMO Science Museum met de app eZwayZ. Foto: DigiDaan.

Een betere bezoekersbeleving 
Met de app van eZwayZ kan de bezoeker zelfstandig, veilig en moeiteloos door NEMO navigeren. De app begeleidt de bezoeker tot een meter nauwkeurig naar de gekozen plek in het gebouw. Daarnaast heeft NEMO diverse interactieve opstellingen voorzien van grotere kleurcontrasten, is de verlichting in het hele museum opnieuw afgesteld en zijn alle teksten van exhibits en workshops gemaakt in een toegankelijker font. Ook de website van NEMO is zodanig aangepast dat deze beter te bedienen is voor mensen met een visuele beperking. Bijzonder is dat al deze aanpassingen bijdragen aan een betere bezoekersbeleving voor álle bezoekers. Samen met het Rijksmuseum en eZwayZ ontwikkelt NEMO een module in de app waarbij ook beeldbeschrijving en instructieteksten bij alle tentoonstellingen worden gegeven.  

Vincent Bijlo in NEMO Science Museum - Foto DigiDaan (3).jpg

Vincent Bijlo bij de hijskranen met katrollen in NEMO Science Museum. Een illustratie met reliëf geeft meer informatie over de opstelling. Foto DigiDaan.

eZwayZ
Vandaag is de app eZwayZ gelanceerd in NEMO. In het bijzijn van directies en medewerkers van onder meer musea, gemeentes en ziekenhuizen werd het belang van toegankelijkheid van openbare ruimtes met een inspirerend programma onder de aandacht gebracht. De app is ontwikkeld door Atsence. Partners zijn Bartiméus Fonds, Stichting Accessibility, Rijksmuseum, NEMO Science Museum en AFAS Foundation.