Over NEMO

Collectie

Ons leven wordt al eeuwenlang beïnvloed door nieuwe uitvindingen en apparaten. Denk aan de komst van elektriciteit of telefonie. Het verhaal over technologie en wetenschap wordt sterker tegen de achtergrond van het verleden. Een tastbaar verleden in de vorm van een bijzondere collectie.

Object van de maand

Elke maand vind je in een speciale vitrine in de Ontvangsthal van NEMO Science Museum een bijzonder object uit de collectie van NEMO. Een object dat vroeger in het dagelijks leven werd gebruikt en dat laat zien hoe technologie in de loop der tijd verandert. 

witte kat batterij geel.jpg

September 2020: De Witte Kat batterij 
Wat begin 20e eeuw begon als bijverdienste van een fietsfabrikant, groeide uit tot een groot merk. De Witte Kat batterij maakte stroom voor iedereen en overal beschikbaar. Lees hier meer. 

Augustus 2020: de Philips TX400, het 'hondenhok'
De Philips TX400 is het eerste commerciële televisietoestel van Philips. Het scherm had een diameter van 22 centimeter en de bijnaam 'hondenhok'. Na de eerste nationale televisie-uitzending in Nederland vroeg de pers zich af of de machine nu ook de vrijetijdsbesteding overneemt. Lees hier meer over dit toestel en de ontwikkeling van televisie.

object van de maand - Excelsior stofzuiger vierkant.png

Juli 2020: De Excelsior stofzuiger
Begin 20e eeuw hadden de meeste huishoudens geen elektrische apparaten. Maar daar kwam snel verandering. Zo ging het Gemeente Energiebedrijf in Amsterdam stofzuigers verkopen. Maar waarom deed deze energieleverancier dat? Lees hier meer.

Juni 2020: Hoe gaat een lamp aan?
Elke avond zet je een lamp aan, het is nu zo normaal. De uitvinder Thomas Edison was de eerste die dit mogelijk maakte met de gelijkstroom generator. Maar met deze dynamo doe je nu niet jouw lamp aan. Hoe zit dat? Lees hier meer.

Google Arts & Culture.png

Een deel van de historische techniekcollectie is te zien op Google Arts & Culture, een online platform met afbeeldingen van museale collecties wereldwijd. De tentoonstelling van NEMO toont de ontwikkeling van de smartphone. De collectie van NEMO heeft, samen met meer dan 110 andere internationale instellingen, een rol gekregen in de online tentoonstelling ‘Discoveries & Inventions’. NEMO toont de online bezoeker verschillende apparaten die de mobiele telefoon hebben gemaakt zoals deze nu is.

Naast deze tentoonstelling zijn er ook 150 andere objecten uit de collectie van NEMO te zien in de omvangrijke collectie database van Google Arts & Culture.

19.500 objecten

De collectie van NEMO laat technologische ontwikkelingen zien die dicht bij de mens staan en het dagelijkse leven van mensen (wezenlijk) veranderden. NEMO heeft circa 19.500 objecten in beheer, van een elektrische stropdasverwarmer tot walkman en van een Van de Graaff generator tot het eerste commerciële kweekvleesworstje.

Het overgrote deel van de historische techniekcollectie van NEMO is in 2008 overgenomen van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica, dat eerder grote schenkingen kreeg van het bedrijfsmuseum van de KEMA en het voormalige Gemeentelijk Energiebedrijf. Een klein deel van de collectie stamt nog van zijn voorganger het Nint (daarvoor het oude Museum van den Arbeid). 

“De verzameling Energetica is uniek in Nederland en bevat bijzonder zeldzame objecten die in buitenlandse technologiemusea vaak ontbreken.”

Amsterdamse Kunstraad

Wat de collectie onder meer uniek maakt is dat de meeste objecten uit de collectie Energetica nog werken en demonstreerbaar zijn. Naast de historische waarde bevat deze collectie veel prachtig design. De collectie is interessant voor de technisch geïnteresseerde leek en professional. Bovendien heeft het een nostalgische waarde: ouderen kunnen wegdromen bij de prachtige apparaten die ze als kind thuis hadden en hun (klein)kinderen vertellen over hun (technische) verleden.

Te zien in NEMO Science Museum

NEMO verwerkt waar mogelijk de collectie in de lopende tentoonstelling in NEMO Science Museum. Aan de hand van objecten uit de collectie wordt de historische context van technologische ontwikkelingen tastbaar.  

DD408661.jpg

In de Innovatie Galerij op de tweede verdieping van het museum is een verzameling van iconische apparaten uit de historische techniekcollectie te vinden. Beeldbepalende technische apparaten van vroeger geven je een mooie indruk van innovatie door de jaren heen. Zo zie je een gigantische batterij uit de 18e eeuw die maar één lamp kan verlichten.

Collectie in depot

De collectie van NEMO is gehuisvest aan de Strekkerweg in Amsterdam Noord. Hier wordt de collectie beheerd, geconserveerd en gecatalogiseerd door een vast team van vrijwilligers onder leiding van een professionele collectiebeheerder. Zo wordt kennis bewaard en doorgegeven.

Collectie uitpakken