Over NEMO

Collectie

Ons leven wordt al eeuwenlang beïnvloed door nieuwe uitvindingen en apparaten. Denk aan de komst van elektriciteit of telefonie. Het verhaal over technologie en wetenschap wordt sterker tegen de achtergrond van het verleden. Een tastbaar verleden in de vorm van een bijzondere collectie.

19.500 objecten

De collectie van NEMO laat zien dat energie onze wereld heeft vormgegeven en beïnvloed. NEMO heeft in totaal circa 19.500 objecten in beheer die het verhaal van de mens en energie vertellen in de breedste zin van het woord: van elektrische stropdasverwarmer tot walkman en van een Van de Graaff generator tot het eerste commerciële kweekvleesworstje.

Het overgrote deel van de historische techniekcollectie van NEMO is in 2008 overgenomen van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica, dat eerder grote schenkingen kreeg van het bedrijfsmuseum van de KEMA en het voormalige Gemeentelijk Energiebedrijf. Een klein deel van de collectie stamt nog van zijn voorganger het Nint (daarvoor het oude Museum van den Arbeid). 

“De verzameling Energetica is uniek in Nederland en bevat bijzonder zeldzame objecten die in buitenlandse technologiemusea vaak ontbreken.”

Amsterdamse Kunstraad

Wat de collectie onder meer uniek maakt is dat de meeste objecten uit de collectie Energetica nog werken en demonstreerbaar zijn. Naast de historische waarde bevat deze collectie veel prachtig design. De collectie is interessant voor de technisch geïnteresseerde leek en professional. Bovendien heeft het een nostalgische waarde: ouderen kunnen wegdromen bij de prachtige apparaten die ze als kind thuis hadden en hun (klein)kinderen vertellen over hun (technische) verleden.

Vier kerncollecties

lamp_collectie_NEMO.jpg

NEMO beheert de technische objecten in vier kerncollecties: verlichting, installatietechniek, energieopwekking en opslag én techniek in en rond het huis. Een groot deel van de collectie is gedocumenteerd op Flickr; bekijk deze hier.

Kerncollectie: Verlichting
NEMO bezit zowel lichtbronnen als armaturen in de kerncollectie Verlichting. Sommigen werken op gas anderen op elektra. De hoogtepunten van de collectie zijn te vinden bij de elektrische lichtbronnen en armaturen, waaronder enkele prachtige exemplaren van Gispen. Andere hoogtepunten uit de collectie elektrische verlichting zijn het booglicht van de vuurtoren Brandaris op Terschelling, de Jablochkoffkaars en diverse vroege gloeilampen waaronder de Edison gloeilamp van uit 1883 en de Swan gloeilamp van rond 1885.

Kerncollectie: Installatietechniek
Enkele voorbeelden uit de kerncollectie Installatietechniek zijn meters van rond 1900 die er prachtig uitzien. Zoals een Registrerende Voltmeter uit 1890, een Ampèremeter (tangentenboussole) en enkele Galvanometers uit 1880. Verder bevat deze collectie stopcontacten, schakelaars, weerstanden en specialistisch gereedschap van installateurs door de jaren heen. 

Kerncollectie: Energieopwekking en -opslag
Een ‘Magneto-Elektrische Machine’ uit 1857, de Gelijkstroomdynamo van Willem Smit uit 1896 en een spectaculaire luchttransformator en stootspanningsgenerator. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit deze kerncollectie. NEMO’s stootspanningsgenerator van Marx kan een spanningsstoot van 1,6 miljoen volt leveren, met een maximale stroomsterkte van 4.000 ampère. Deze waarden komen aardig overeen met de waarden van een blikseminslag. Dit indrukwekkende apparaat werd vroeger met name gebruikt om na te gaan wat het effect van bliksem is op hoogspanningsapparatuur.

Kerncollectie: Techniek in en rond het huis
Deze kerncollectie bevat veel nostalgische huishoudelijke objecten en innovaties die ons huishouden in de loop der jaren zichtbaar hebben veranderd. Zoals een kraantjeskan uit 1965, een elektrische verchroomde boterwarmer en een ‘elektrisch komfoor met oven’ van AEG uit 1930. Apparaten die uit het dagelijks leven verdwenen zijn, maar waarvan bijzondere exemplaren worden bewaard bij NEMO. 

Te zien in NEMO Science Museum

NEMO verwerkt waar mogelijk de collectie in de lopende tentoonstelling in NEMO Science Museum. Aan de hand van objecten uit de collectie wordt de historische context van technologische ontwikkelingen tastbaar.  

object-van-de-maand.jpg

Object van de maand
Elke maand vind je in een speciale vitrine in de Ontvangsthal van NEMO Science Museum een bijzondere object uit de collectie van NEMO. Een object dat vroeger in het dagelijks leven werd gebruikt en laat zien hoe technologie in de loop der tijd verandert. Nu het museum helaas tijdelijk gesloten is, plaatsen we het object van de maand online.

Deze maand: Radio luisteren in de oorlogstijd
Toen 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog begon, was er al een wereld die luisterde naar de radio. Maar wat doe je als je jouw radio moet inleveren bij de bezetter? Sommige Nederlanders verstopten hun radio in een zinken kist. In deze zinken kist past een Philips radio type 456A. Dankzij de kist kon de radio verstopt worden. Als de bezetter niet in de buurt was, werd de radio tevoorschijn gehaald. Meer informatie.

DD408661.jpg

In de Innovatie Galerij op de tweede verdieping van het museum is een verzameling van iconische apparaten uit de historische techniekcollectie te vinden. Beeldbepalende technische apparaten van vroeger geven je een mooie indruk van innovatie door de jaren heen. Zo zie je een gigantische batterij uit de 18e eeuw die maar één lamp kan verlichten.

Collectie in depot

De collectie van NEMO is gehuisvest aan de Strekkerweg in Amsterdam Noord. Hier wordt de collectie beheerd, geconserveerd en gecatalogiseerd door een vast team van vrijwilligers onder leiding van een professionele collectiebeheerder. Zo wordt kennis bewaard en doorgegeven.

Het depot van NEMO aan de Strekkerweg 41 in Amsterdam-Noord is tijdens Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2019 geopend van 11.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. 

Collectie uitpakken

Collectie op Google Arts & Culture

Google Arts & Culture.png

Een deel van de historische techniekcollectie is te zien op Google Arts & Culture, een online platform met afbeeldingen van museale collecties wereldwijd. De tentoonstelling van NEMO toont de ontwikkeling van de smartphone. De collectie van NEMO heeft, samen met meer dan 110 andere internationale instellingen, een rol gekregen in de online tentoonstelling ‘Discoveries & Inventions’. NEMO toont de online bezoeker verschillende apparaten die de mobiele telefoon hebben gemaakt zoals deze nu is.

Naast deze tentoonstelling zijn er ook 150 andere objecten uit de collectie van NEMO te zien in de omvangrijke collectie database van Google Arts & Culture.

Collectie in Teylers Museum

DD457206.jpg

De collectiestukken van NEMO worden ook door andere musea ingezet in tijdelijke tentoonstellingen of als bruikleen. Zo stelde het Teylers Museum uit de collectie van NEMO de tentoonstelling Doe het electrisch! samen. Doe het electrisch! toonde de elektrificatie van het Nederlandse huishouden in de eerste helft van de 20ste eeuw.  Ook waren enkele collectiestukken te zien in de tentoonstelling Alles elektrisch, waaronder de witkar. Beide tentoonstellingen waren te zien van 25 juli 2017 t/m 7 januari 2018 in het museum in Haarlem.