Over NEMO

Collectie

Ons leven wordt al eeuwenlang beïnvloed door nieuwe uitvindingen en apparaten. Denk aan de komst van elektriciteit of telefonie. Het verhaal over technologie en wetenschap wordt sterker tegen de achtergrond van het verleden. Een tastbaar verleden in de vorm van een bijzondere collectie.

19.500 objecten

De collectie van NEMO laat technologische ontwikkelingen zien die dicht bij de mens staan en het dagelijkse leven van mensen (wezenlijk) veranderden. NEMO heeft circa 19.500 objecten in beheer, van een elektrische stropdasverwarmer tot walkman en van een Van de Graaff generator tot het eerste commerciële kweekvleesworstje.

Het overgrote deel van de historische techniekcollectie van NEMO is in 2008 overgenomen van het voormalige Amsterdamse Museum Energetica, dat eerder grote schenkingen kreeg van het bedrijfsmuseum van de KEMA en het voormalige Gemeentelijk Energiebedrijf. Een klein deel van de collectie stamt nog van zijn voorganger het Nint (daarvoor het oude Museum van den Arbeid). 

“De verzameling Energetica is uniek in Nederland en bevat bijzonder zeldzame objecten die in buitenlandse technologiemusea vaak ontbreken.”

Amsterdamse Kunstraad

Wat de collectie onder meer uniek maakt is dat de meeste objecten uit de collectie Energetica nog werken en demonstreerbaar zijn. Naast de historische waarde bevat deze collectie veel prachtig design. De collectie is interessant voor de technisch geïnteresseerde leek en professional. Bovendien heeft het een nostalgische waarde: ouderen kunnen wegdromen bij de prachtige apparaten die ze als kind thuis hadden en hun (klein)kinderen vertellen over hun (technische) verleden.

Te zien in NEMO Science Museum

NEMO verwerkt waar mogelijk de collectie in de lopende tentoonstelling in NEMO Science Museum. Aan de hand van objecten uit de collectie wordt de historische context van technologische ontwikkelingen tastbaar.  

Innovatie Galerij - Schoonmaakmachines - NEMO Science Museum

In de Innovatie Galerij op de tweede verdieping van het museum is een verzameling van iconische apparaten uit de historische techniekcollectie te vinden. Beeldbepalende technische apparaten van vroeger geven je een mooie indruk van innovatie door de jaren heen. Zo zie je een gigantische batterij uit de 18e eeuw die maar één lamp kan verlichten.

NEMO op Google Arts & Culture

Een deel van de historische techniekcollectie is te zien op Google Arts & Culture, een online platform met afbeeldingen van museale collecties wereldwijd. De collectie van NEMO heeft, samen met meer dan 110 andere internationale instellingen, een rol gekregen in de online tentoonstelling ‘Discoveries & Inventions’.

Google Arts & Culture.png

NEMO heeft daarnaast 20 online tentoonstellingen op de website. Hierin staat een object centraal dat vroeger in het dagelijks leven werd gebruikt en dat laat zien hoe technologie in de loop der tijd verandert. Van de gasaansluiting voor stedelingen in de 19de eeuw tot aan de ontwikkeling van de smartphone en van de lichtschakelaar tot geluidsdragers.

Collectie in depot

De collectie van NEMO is gehuisvest aan de Strekkerweg in Amsterdam Noord. Hier wordt de collectie beheerd, geconserveerd en gecatalogiseerd door een vast team van vrijwilligers onder leiding van een professionele collectiebeheerder. Zo wordt kennis bewaard en doorgegeven.

Collectie uitpakken

Collectieplan 2020-2025

De komende jaren werkt NEMO aan het beter bewaren, onderhouden en tonen van de NEMO collectie.

Download hier het collectieplan 2020-2025 

Vier wetenschapsmusea ondertekenen samen het NDE-manifest

Ondertekening manifest

NEMO Science Museum werkt samen met Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum en het Universiteitsmuseum Utrecht aan de ontwikkeling van een online centrum voor materieel erfgoed van wetenschap en technologie. 

De directie tekende donderdag 17 september 2020 digitaal het manifest van Netwerk Digitaal Erfgoed. Hiermee committeert het museum zich aan het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van de online collectie. Samen met de drie andere wetenschapsmusea zal de komende periode gewerkt worden aan het gezamenlijk presenteren en online verbinden van de erfgoedcollectie.

Geheel vanuit de gedachte van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed worden de museumobjecten via linked open data straks met elkaar verbonden. ‘Door gezamenlijke ontsluiting van de collecties kunnen we mooie nieuwe verhalen vertellen over wetenschappelijke experimenten, technologische ontwikkelingen en de impact daarvan op de maatschappij en het leven van alledag,’ aldus Annemarie van Eekeren, manager Presentatie & Collectie bij NEMO Science Museum.