Terug Terug naar overzicht

Wie was Charles Babbage?

Shutterstock, New York

Weleens gehoord van Charles Babbage? Waarschijnlijk niet. Toch is het best de moeite waard iets over hem te weten. Hij woonde in Engeland en bedacht zo’n 200 jaar geleden een mechanische, automatische, programmeerbare rekenmachine. Dit was eigenlijk een voorloper van de computer. Alleen niet met computerchips, zoals de computers van nu.

Mechanisch
Op de machines van Babbage gebeurde het werk mechanisch; met asjes, radertjes, tandwieltjes en hefboompjes. Zijn creatie leek toch al wel op een echte computer, omdat de machine automatisch was en omdat je hem kon programmeren. Je kunt je voorstellen dat zo’n machine ongelofelijk groot, zwaar en ingewikkeld moet zijn geweest.

Ada Lovelace
Charles was bevriend met de wiskundige Ada Lovelace. Zij schreef het eerste programma voor de machine van Charles Babbage. Een programma dat ze nooit helemaal heeft zien werken. Want Charles Babbage bedacht de mechanische computer zonder deze ooit echt te bouwen. Dat was onbegonnen werk, de computer zou veel te groot en ingewikkeld zijn om echt te maken.