Terug Terug naar overzicht

Wat kunnen dieren met UV-licht zien?

Wikimedia Commons

Van al het licht dat van de zon komt, kunnen wij niet alles zien. Het lichtspectrum wat wij kunnen zien is tussen de 380 en 780 nanometer. Het licht tussen de 10 en 400 nanometer heet ultraviolet (UV) licht. Er zijn dieren die wel in dit lichtspectrum kunnen zien. Maar wat zien ze dan?

Voedsel
In UV-licht valt de binnenkant van een bloem veel meer op, waardoor nectar makkelijker te vinden is. Maar ook besjes zijn opvallender in een struik. Dit is handig voor insecten zoals vlinders en honingbijen, maar ook voor verschillende vogels en vleermuizen.

Urine
Urine zie je ook goed met UV-licht. Rendieren gebruiken deze sporen om te zien of er vijanden in de buurt zijn. Roofvogels kunnen met UV-licht zien waar prooien leven.

Partner
UV-licht wordt door dieren ook gebruikt om de perfecte partner te vinden. Vlinders, vogels en vissen zien er net wat anders uit met UV-licht. Zo is bijvoorbeeld goed te zien hoe gezond een mannetjesvlinder is. Een mannetjesbaars is met UV-licht veel makkelijker te vinden in het ondiepe water en ook het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes pimpelmezen is met UV-licht te zien.