Terug Terug naar overzicht

Wat hadden we voor Spotify?

iStockphoto/ Getty Images, Londen

Naar muziek luisteren is van alle tijden. Zo’n 150 jaar geleden moest je daarvoor naar een concert gaan. Live naar muziek luisteren, dat was de enige optie. Tot 1877. Toen kwam de fonograaf. Daarmee kon je geluid, en dus muziek, opnemen. Dat gebeurde op heel dun tinfolie, dat je kunt vergelijken met aluminiumfolie.

Opnemen en afspelen
Dat tinfolie zat op een rol. Door een naald werden daarin de geluidstrillingen van de muziek op verschillende diepte ingekrast. Door de rol weer te draaien volgde de naald het ingekraste patroon; er ontstonden geluidstrillingen die werden verstrekt door een hoorn. En zo kon je de muziek horen. Eigenlijk was je verzameling tinfolies dus je muziekcollectie.

Van fonograaf naar Spotify
Later werd de techniek van de fonograaf verbeterd tot de grammofoon met grammofoonplaten. En daarna kwamen de cd’s, die je kon beluisteren met een cd-speler. Tegenwoordig streamen we muziek en staat je muziekcollectie niet meer thuis in de kast, maar in de cloud. Weet dat het allemaal begon bij Thomas Alva Edison; de uitvinder van de fonograaf!