Terug Terug naar overzicht

Wat bedacht Archimedes in bad?

Alamy

Archimedes was 200 jaar voor het jaar 0 een bekende wetenschapper. Hij kreeg een bijzondere opdracht van zijn koning. Die had namelijk een kroon laten maken van een klomp goud. Maar was die kroon wel helemaal van goud, of was er stiekem zilver bij gedaan?

De klus
De piekerende koning vroeg Archimedes te onderzoeken of de kroon van 100% goud was. Archimedes ging aan het werk. Het gewicht klopte, het was precies zoveel als de klomp goud die de koning aan de goudsmid had gegeven. Maar ja, dat bewees nog niet dat de kroon helemaal van goud was. Archimedes besloot een bad te nemen om even na te denken.

Eureka!
Hij ging in het bad zitten en zag het water stijgen. Toen wist hij het opeens! Als een voorwerp in water zakt stijgt het water. En zo bedacht hij dat voorwerpen, die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal en hetzelfde gewicht hebben, ook dezelfde hoeveelheid water verplaatsen. “Ik heb ‘t!”, riep hij. Maar dan in het Grieks: “Eureka!”. Hij sprong zijn bad uit en rende bloot de straat op, alsmaar roepend “Eureka!”. Of het verhaal echt gebeurd is weten we niet, maar de uitvinding van Archimedes gebruiken we nog steeds.