Terug Terug naar overzicht

Kun je voetballen op blauw gras?

iStockphoto / Gettyimages, Londen

Gras is toch groen? Dat is waar, maar dit gaat over kunstgras. Kunstgras is gemaakt van kunststof oftewel plastic. Eigenlijk hetzelfde spul waar plastic emmers, vuilniszakken en boterhamzakjes van gemaakt worden. Dat plastic kun je natuurlijk alle kleuren geven. Dus ook blauw.

Wanneer is kunstgras net zo goed als gras?
Voetballers zullen zeggen dat je er stevig op moet kunnen staan, een beetje verend op moet kunnen lopen, dat de bal moet rollen en op de goede manier stuiten en dat je er slidings op moet kunnen maken, zonder blessures te krijgen. Kortom: het moet eigenlijk lijken op echt gras.

Voor- en nadelen
Er zitten veel voordelen aan kunstgras. Je hoeft het niet te maaien, het blijft altijd mooi, het kan goed tegen slecht weer, het gaat lang mee en je hoeft nooit in te zaaien. Je kunt dus altijd voetballen. Maar kunstgras heeft ook nadelen. Je krijgt nare schaafwonden als je valt, je kunt er minder goede slidings op maken en de bal rolt anders dan op echt gras. Bovendien zijn er voetbalfanaten die vinden dat er niks boven echt gras gaat, alleen al om de geur van gras.