Terug Terug naar overzicht

Kun je een brug maken met een 3D-printer?

MX3D, Amsterdam

Met een 3D-printer kun je voorwerpen printen. Het werkt hetzelfde als een gewone printer, alleen print je niet met inkt, maar met andere materialen zoals plastic. De computer bestuurt, met behulp van een digitale bouwtekening, de 3D-printer.

Klein, maar ook groot
Met een standaard 3D-printer kun je kleine voorwerpen printen. Bijvoorbeeld een sleutelhanger of een poppetje. Maar ook grote bouwwerken, zoals een brug of een huis kan je 3D-printen. In Amsterdam bouwt een bedrijf met een 3D-printer een voetgangersbrug over een van de grachten. De brug wordt van metaal gemaakt, de printer gebruikt staaldraad als printmateriaal. Toen de ontwerper het plan presenteerde wist hij nog niet precies hoe je met een 3D-printer een veilige en mooie brug kon maken. Maar dankzij dit project waren ze wel in staat om dat verder te onderzoeken.

Leren
Het is dus ook een project om van te leren. Oorspronkelijk wilden ze een brug maken door twee lasrobots vanaf beide kanten van het water ‘naar elkaar toe’ te laten printen. Dat bleek nog te moeilijk. Nu is de brug op een aparte plek in Amsterdam geprint door een speciale 3D-printer, en wordt die later op de goede plek geplaatst. Het doel van de ontwerper is om in de toekomst 3D-printende robots te maken die zonder menselijk toezicht in de buitenlucht kunnen printen.