Terug Terug naar overzicht

Is er water op de maan?

iStockphoto / Gettyimages, Londen

Nog niet zo heel lang geleden dachten we dat het op de maan droog was. Geen water te bekennen. Zo'n 50 jaar geleden kwamen de eerste aanwijzingen dat er water op de maan zou kunnen zijn. Toen waren er enkele bemande reizen naar de maan (de Amerikaanse Apollo-reizen). De astronauten namen stukjes maan mee terug naar de aarde.

Water gevonden
Wetenschappers onderzochten die stukjes maansteen natuurlijk heel goed. En daarin werden sporen van water aangetroffen. Maar men was nog niet helemaal zeker. Het kon zijn dat de gesteenten door de astronauten vervuild waren, met het water van de aarde.

Meer onderzoek
Nu, zo'n 40 tot 50 jaar later, zijn er betere methoden om die maansteentjes te onderzoeken. Sinds een paar jaar weten we het zeker: er is water op de maan! Op de zuidpool van de maan is water aanwezig in de vorm van ijs. Maar ook aan het oppervlak is water, opgesloten in de gesteenten van de maan. Daar kunnen we nu nog moeilijk bij, maar wie weet vinden toekomstige maanreizigers toch een manier om dat water makkelijk te gebruiken!