Terug Terug naar overzicht

Hoe weet je waar het noorden is?

Shutterstock, New York

Waar het noorden is kun je bepalen met een kompas. Je hebt daarvan verschillende types. Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde.

Smartphone
Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken. Die gebruikt het digitale kompas van je smartphone. In je smartphone is daarvoor een speciale sensor gebouwd. Die kompas-app werkt samen met je kaarten-app. Dan kun je direct de goede richting op wandelen of fietsen.

Altijd bij je
Sommige dieren kunnen het magnetische veld van de aarde voelen en gebruiken het om hun weg te vinden. Een bedrijf in Londen vond het jammer dat mensen dat niet kunnen. Zij bedachten een sensor die een lichte trilling geeft als je naar het noorden gericht bent. De sensor kan ergens op of net onder je huid bevestigd worden, zodat je hem altijd bij je hebt. De enthousiaste bedenker vindt zelfs dat je er een extra zintuig door krijgt.