Terug Terug naar overzicht

Hoe beweegt een hovercraft?

iStockphoto/ Getty Images, Londen

Een hovercraft kun je ook wel een luchtkussenvoertuig noemen. Het voertuig heeft een luchtkussen, waarop het zweeft. Daardoor kan die zowel op het vaste land, als op water bewegen. De hovercraft blaast van bovenaf veel lucht onder het voertuig. De luchtdruk onder het voertuig is daardoor zo groot dat de hovercraft een paar centimeter boven de lucht of het water blijft zweven.

Fantastisch
Met behulp van propellers kan de hovercraft voor- en achteruit bewegen en met het roer kun je sturen. In de jaren 70 van de vorige eeuw vond men de hovercraft een fantastisch vervoersmiddel. Het kon op land én op water!

Zeeziek
In Nederland werd er geëxperimenteerd met hovercrafts, bijvoorbeeld in de landbouw. Bij nat weer zakken zware tractoren weg in de grond, zwevende hovercrafts waren misschien een oplossing. Het is alleen nooit gelukt om een hovercraft te maken die winstgevend is. De techniek en de brandstof die nodig is om lucht te pompen kosten veel geld. Bovendien voelen veel mensen zich zeeziek wanneer ze in de schommelende hovercraft zitten.