Terug Terug naar overzicht

Een weg van gebruikt wc-papier, kan dat?

Dave de Bruin/ Daliz, Den Haag

Een weg gemaakt van enkel gebruikt wc-papier bestaat niet. Maar er bestaat wel asfalt waar gebruikt wc-papier in zit. Asfalt is een mengsel van steenslag (kleine steentjes), bitumen (een soort teer) en nog wat stoffen. Een van die stoffen is een bindmiddel. Dat zorgt ervoor dat de steentjes en de bitumen goed gemengd blijven.

Cellulose
Voor dat bindmiddel gebruiken we vezels. Die kunnen we uit gebruikt wc-papier halen. En daar hebben we genoeg van. In Nederland wel 180.000 ton per jaar. Dat is 180 miljoen kilo. Bij de rioolwaterzuivering wordt het wc-papier uit het rioolwater gefilterd. Daarna wordt het papier schoongemaakt en de cellulose eruit gehaald. Cellulose zijn de vezels die nodig zijn om het bindmiddel te maken.

Duurzaam
Vroeger werd wc-papier uit het rioolwater gehaald en verbrand. Dat betekende verlies van de grondstof cellulose. Nu wordt de cellulose opnieuw gebruikt en levert het een bijdrage aan een duurzamere wereld. Het begon allemaal met een proefproject in Friesland, maar nu wordt ‘de weg van wc-papier’ steeds vaker toegepast.