Terug Terug naar overzicht

Welke dieren zien infrarood licht?

Wikimedia Commons

Van al het licht dat van de zon komt, kunnen wij niet alles zien. Het lichtspectrum wat wij kunnen zien is tussen de 380 en 780 nanometer. Het licht tussen de 750 en 100.000 nanometer heet infrarood licht. Dit licht wordt vooral uitgezonden bij warmte. Dus een warme ijsbeer in een koud sneeuwlandschap valt heel erg op bij dieren die infrarood licht kunnen zien. Maar welke dieren zijn dit?  

Giftige slangen 
De meeste giftige slangen ruiken hun prooi door middel van hun gespleten tong. Maar slangen uit de familie van de groefkopadders kunnen hun prooi ook via infrarood opsporen. In de groef tussen hun ogen en neus zit een extra ‘oog’ dat infrarood licht kan waarnemen.  

Bloeddrinkende insecten 
Muggen en bedwantsen leven van bloed van bijvoorbeeld mensen. Doordat ze infrarood kunnen zien, zien ze heel makkelijk warmbloedige dieren, zoals zoogdieren en vogels. Dus als je weer een mug hoort rondzoemen, dan weet je dat deze op zoek is naar een warm lichaam.  

Verrassende vissen
Na al die jagende en bloeddrinkende dieren is het misschien niet verrassend dat ook de piranha infrarood kan zien. Maar wat wel verrassend zal zijn, is dat ook een goudvis het kan! Daardoor kunnen veel vissen zelfs in troebel water nog wat zien.