Terug Terug naar overzicht

Zwarte
stippen

20 minuten

Zwart lijkt gewoon zwart. Eén kleur. Maar als je het onderzoekt blijkt dat de kleur zwart in vilstiften uit meer kleuren bestaat.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Knip uit een papieren koffiefilter stroken van 1,5 cm breed. 

Stap 2

Zet op de strook, op 1 cm van onderen, met de zwarte viltstift een stip. Herhaal dat op dezelfde plaats 10 keer met tussenpozen, zodat de stip steeds even kan drogen en je veel lagen inkt op de stip hebt gebracht.

Stap 3

Prik de bovenkant van de strook aan een satéstokje. Vul een glas met een beetje water. Er moet zoveel water in het glas dat  de onderkant van de strook net in het water bungelt. Maar het water mag de stip niet raken. Wat zie je gebeuren?

Stap 4

Is het water naar boven ‘gekropen’ tot het satéstokje? Haal de strook dan uit het glas en laat de strook drogen in een leeg glas.

Stap 5

Probeer hetzelfde met zwarte viltstiften van andere merken.

Stap

Wat weet je nu?

Het naar boven ‘kruipende’ water neemt de zwarte kleur mee. Daardoor ontstaat een uitgelopen gekleurde vlek. Je ziet daarin verschillende kleuren. Doordat de ene kleur makkelijker in water oplost komt die hoger dan de andere. Een zwarte stift van een ander merk kan andere kleuren bevatten, die samen toch weer zwart geven.

Tip:
Gebruik geen watervaste stiften, want dan lossen de kleuren niet op.