Terug Terug naar overzicht

Supersnel vliegtuig

15 minuten

Je hebt vast wel eens een vliegtuigje gevouwen. Met behulp van een elastiekje kan je er een katapultvliegtuig van maken. Welk vliegtuig vliegt het verst?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Pak een vel papier. Vouw het papier dubbel in de lengte en sla deze weer open. Vouw de rechter bovenhoek naar de vouwrand toe. Dit wordt een vleugel. Vouw nu ook de linker bovenhoek naar de vouwrand toe. Vouw de twee vleugels nog een keer tot aan de vouwrand. Plak de vleugels onderaan bij de buik vast met een plakbandje.

Is je vliegtuigje klaar? Maak er dan nog een.

Stap 2

Maak met de perforator een gaatje aan de onderkant op ongeveer 12 cm van de punt. Vouw de vleugels nog een keer om. Zo krijg je een echt straaljagermodel.

Stap 3

Haal bij één vliegtuigje het elastiekje door het gaatje en haal het door zijn eigen lus. Dit is het katapultvliegtuig.

Stap 4

Ga op een vast punt staan en lanceer vanaf daar de vliegtuigjes, om de beurt.

Katapultvliegtuig: Steek je potlood door het elastiekje. Het elastiekje moet bovenaan het potlood zitten. Trek het potlood naar voren en het vliegtuig naar achteren. Laat het vliegtuig los!

Gewoon vliegtuig: Gooi het vliegtuigje met de hand weg.

Welk vliegtuigje vliegt het verst?

Stap

Wat weet je nu?

Waarschijnlijk komt het katapultvliegtuigje het verst. Dat komt omdat je om het vliegtuig weg te schieten gebruik maakt van de energie die is opgeslagen in het gespannen elastiekje. Als je het elastiekje aantrekt en daarna loslaat, wordt de energie van het elastiekje omgezet in bewegingsenergie.

Vliegtuigen, ook straaljagers, hebben een startbaan nodig om te kunnen opstijgen. Ze moeten namelijk eerst voldoende snelheid kunnen maken. De startbaan is daarom meestal erg lang.

Vliegdekschepen hebben een heel korte startbaan. Straaljagers die opstijgen vanaf een vliegdekschip worden daarom afgeschoten met een katapult. Hierdoor krijgen ze veel vaart en kunnen ze snel opstijgen vanaf het schip, zonder eerst een lange aanloop te hoeven nemen.