Terug Terug naar overzicht

Spijkerconstructie

5 minuten

Als je het gewicht goed verdeelt, kun je 6 spijkers laten balanceren op 1 spijker!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Leg de aardappel met de platte kant op tafel. Druk een spijker in de bolle kant van de aardappel: nu staat één spijker stevig rechtop.

Tip: zorg ervoor dat de spijker echt recht, en niet scheef, staat. Anders lukt het experiment niet.

Stap 2

Probeer de zes andere spijkers allemaal te balanceren op die ene spijker die je rechtop hebt gezet. Het is best lastig, maar er is een oplossing voor. Kun jij die bedenken?

Tip: Maak een slimme constructie van de zes spijkers, en probeer deze daarná pas op de rechte spijker te balanceren.

Stap 3

De truc is om de zes spijkers eerst slim op elkaar te leggen op tafel. Dat doe je zo:

Leg één spijker plat op tafel. Dit is je basisspijker. Daar leg je de volgende vier spijkers op. Leg aan beide uiteinden van de basisspijker twee spijkers, met het kopje van de spijkers net over de basisspijker heen.

Tip: Als je het goed hebt gedaan liggen er nu 5 spijkers op tafel, en lijkt het alsof je de letter H hebt gemaakt.

Stap 4

Je hebt nog één spijker over. Deze spijker leg je bovenop de basisspijker, in dezelfde richting als de basisspijker. Maar dan met het spijkerkopje aan de andere kant.

Nu kun je, als je de basisspijker en de laatste spijker aan de uiteindes goed vasthoudt, de zes spijkers optillen.

Stap 5

Plaats je spijkerconstructie óp de rechte spijker. Laat het midden van je spijkerconstructie precies op de spijkerkop van de rechte spijker rusten.

Stap

Wat weet je nu?

Voorwerpen hebben een ‘zwaartepunt’: het punt waarop het voorwerp in evenwicht is. Bij simpele vormen, zoals een tennisbal, zit dat punt precies in het midden. Bij een spijker is dat niet zo: de lange dunne vorm met het spijkerkopje maakt dat het zwaartepunt niet recht in het midden ligt.

Bij de spijkerconstructie die je hebt gemaakt zijn alle gewichten wél weer goed verdeeld: dus zit het zwaartepunt in het midden! En omdat het zwaartepunt precies in het midden ligt, blijft de constructie gewoon in balans.