Terug Terug naar overzicht

Speel een
robot

20 minuten

Zou het niet fijn zijn als iedereen doet wat jij wilt? Robots doen dat al. Schrijf een programma en programmeer je ouders of een vriend alsof ze een robot zijn. En laat ze een boterham met pindakaas voor je smeren of zorg dat ze je kamer opruimen.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Maak van aluminiumfolie een hoofdband of ander robotachtig hoofdeksel. Schrijf op een post-it of op een papiertje ‘robot’ en plak deze op de hoofdband. Je kunt natuurlijk ook je eigen robotnaam verzinnen!

Stap 2

Je schrijft op het vel papier een computerprogramma om de ‘robot’ te besturen. Teken op het vel een computerprogramma. Je mag zelf weten hoe dit eruit komt te zien. Er moet in ieder geval aan de bovenkant START en aan de onderkant STOP staan.

Stap 3

Bedenk wat je de robot wilt laten doen. Schrijf de instructies in kleine stapjes op de post-its. Let op! De robot moet het programma precies uitvoeren. Je kunt er dus niks omheen uitleggen. Dus zorg ervoor dat je elke stap zo precies mogelijk beschrijft!

Stap 4

Een paar voorbeelden om je op weg te helpen: Laat de robot een dansje doen, of je kamer opruimen, of vraag de robot om een boterham met pindakaas voor je te smeren.

Bijvoorbeeld:
1. Pak een boterham, 2. Pak een mes, 3. Steek het mes in de pindakaas pot (maar dat gaat niet want de deksel zit er dan nog op!).

Stap

Wat weet je nu?

Een goede opdracht schrijven is vaak moeilijker dan je denkt. Je mag geen enkele stap vergeten. Een mens begrijpt vaak wel wat je bedoelt, maar een robot kan alleen maar letterlijk de stappen uitvoeren die jij hebt opgeschreven. Als je een opdracht vergeet of niet precies opschrijft gaat het mis.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt, dat je de stapjes meer of minder gedetailleerd kunt opschrijven. In plaats van ‘Pak een boterham’, kun je preciezer schrijven: 1. Rechterarm omhoog, 2. Rechterarm naar rechts, 3. Rechterarm naar beneden, 4. Open de rechterhand. Een robot heeft al die stappen nodig.