Terug Terug naar overzicht

Onthouden
met je neus

40 minuten

Heeft je vader of moeder weleens tegen je gezegd dat je met je neus keek? Dan heb je het vast niet gevonden. Met je neus kun je ruiken, maar kan je neus ook iets onthouden?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Verzamel acht (of meer) potjes en voedingsmiddelen met een sterke geur, zoals pindakaas, azijn, knoflook, koffie, munt, kaas en paprika. Voor acht potjes heb je vier voedingsmiddelen nodig.

Stap 2

Doe in twee potjes hetzelfde voedingsmiddel. Herhaal dit voor alle voedingsmiddelen.

Stap 3

Plak aluminium- of huishoudfolie over de potjes en prik hier gaatjes in. Hussel de potjes, zet ze daarna in een nette vorm op tafel. (Bij acht potjes twee rijen van vier.)

Stap 4

De spelregels zijn hetzelfde als bij Memory. Ruik steeds aan twee potjes naar keuze en zoek dezelfde geuren.

Tip
Maak er een wedstrijd van; speel geurenmemory samen met een vriendje of vriendinnetje. Wie vindt het snelst de juiste geuren bij elkaar?

Stap

Wat weet je nu?

Als je iets ruikt met je neus, kun je de geur herkennen en onthouden. Mensen kunnen verschillende soorten informatie onthouden, bijvoorbeeld; tekst, kleur, geluid, gevoel en geur. Als je lucht inademt gaat de lucht door een laag slijm in je reukorgaan, naar de zintuigcellen. De zintuigcellen onderzoeken de geur en sturen hierover via de zenuwen een bericht naar de hersenen. Je hersenen slaan de geur op in je kortetermijngeheugen.