Terug Terug naar overzicht

Maak een toren
van kaarten

10 minuten

Je hebt vast weleens gehoord van een kaartenhuis, en misschien heb je er zelfs een gemaakt. Het kan nog best lastig zijn om van losse, gladde kaarten een stevig bouwwerk te maken. Wat is de beste strategie om van kaarten een stevige constructie te maken?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Bouw een zo hoog mogelijke toren van de kaarten.

Stap 2

Knip de kaarten aan alle kanten met kleine knipjes in. Zie het voorbeeld op de foto.

Stap 3

Bouw nu een stevige en zo hoog mogelijke toren van de kaarten.

Stap 4

Je kunt ook een wedstrijdje doen. Neem dan allebei een gelijk aantal kaarten. Zet een timer op 2 minuten. Wie bouwt de hoogste toren in 2 minuten en wint?

Stap

Wat weet je nu?

Spannend om een bouwwerk te maken dat ieder moment kan omvallen. Je hebt je uiterste concentratie nodig, daarnaast kan een slimme strategie tijdens het bouwen ook helpen. Misschien heb je wel gemerkt dat driehoeken stevige vormen zijn. Of je hebt geëxperimenteerd met de hoek waaronder je de kaartjes tegen elkaar hebt gezet.

En hoe kun je de bouwmaterialen steviger aan elkaar vast maken? Die knipjes hebben misschien al geholpen. Bouwkundigen stellen zichzelf iedere dag dit soort vragen voordat ze een gebouw bedenken. Dat noem je ontwerpen. Misschien kun jij zelf ook een ontwerp maken voor je volgende constructie. Stel jezelf vragen als: Hoeveel kaarten heb ik? Hoeveel kaarten heb ik nodig voor een stevige onderlaag? En, hoe gebruik ik de gegeven tijd, bijvoorbeeld 2 minuten, zo goed mogelijk?