Maak een lavalamp

10 minuten

Olie en water mengen niet. Maar als je ze samenvoegt, kun je wel te gekke dingen maken. Zoals je eigen lavalamp!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Vul de fles voor 2/3e met zonnebloemolie. Tip: gebruik een trechter! Wil je niet teveel zonnebloemolie gebruiken? Pak dan een klein flesje, bijvoorbeeld een 0,5 liter flesje. Ook in een kleiner flesje krijg je al een tof effect!

Stap 2

Voeg wat druppels kleurstof toe aan een groot glas of een kannetje water. Het kan elke kleur zijn die je maar leuk vindt! Roer het goed door met bijvoorbeeld een lepel.

Stap 3

Vul de fles met het gekleurde water. Gebruik ook hier weer een trechter.  Zie je dat de twee vloeistoffen (de olie en het water) niet met elkaar mengen? Het gekleurde water zakt naar beneden, omdat het water zwaarder is dan de olie. 

Stap 4

Voeg nu andere versiersels toe aan de fles, zoals glitters. Zo krijg je een extra tof effect!

Stap 5

Het is tijd om de lavalamp te laten werken... Breek een bruistablet in twee stukjes en voeg deze toe aan de fles. Kijk goed wat er gebeurt!

Stap 6

Zet een zaklamp aan en schijn onder of op de zijkant van de fles. Zo zie je de bubbels en versiersels nog beter. Het werkt al helemaal goed als je de ruimte waar je bent donker maakt.

Stap 7

Is de bruistablet opgebruist? Voeg dan gewoon een nieuwe bruistablet toe aan de fles. Zo kun je je lavalamp telkens weer in actie brengen. Belangrijk: zorg dat je de dop niet meer terug op de fles doet!

Je kunt de lavalamp bewaren en telkens opnieuw gebruiken door een bruistablet toe te voegen. Wil je de lavalamp opruimen? Spoel de inhoud van de fles dan niet door de gootsteen of het toilet!

Stap

Wat weet je nu?

De vloeistof olie is lichter dan de vloeistof water. Daarom blijft de olie op het water drijven. Olie en water mengen niet met elkaar, omdat ze uit deeltjes bestaan die elkaar afstoten.

Een bruistablet laat kleine gasbelletjes (kooldioxide) vrij. Deze belletjes stijgen op in de fles. Het kooldioxide bindt met water en neemt het water mee naar boven. Zo onstaat het effect van een lavalamp. 

Je kunt meerdere bruistabletten toevoegen voor een actievere lavalamp. Hierdoor worden namelijk meer bellen gevormd die naar boven toe stromen.