Terug Terug naar overzicht

Maak een
lampenkap

20 minuten

Wie wil er nou niet een echt zelfgemaakt wiskundig voorwerp in zijn kamer hebben? Een polyhedron is een veelvlak. Maak deze zogenaamde polyhedron van papieren borden en je kunt hem gebruiken als lampenkap.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Vouw twintig borden in de vorm van een driehoek.

Stap 2

Maak met de nietmachine vijf borden met de randen aan elkaar vast. Zo krijg je een pentagon (vijfhoek), de onderkant is open. Herhaal deze stap en maak nog een pentagon. Deze twee pentagonnen zijn de boven- en onderkant van je lampenkap. 

Stap 3

Maak met de nietmachine tien borden als een lange ketting aan elkaar vast. Niet daarna de uiteinden van de ketting aan elkaar vast tot een ring. Zorg ervoor dat je dit extra bordje al in de lampenkap legt voordat je die aan elkaar niet.

Stap 4

Om er een echte lamp van te maken, steek je een fitting door één van de gaten. Om de fitting steviger te laten hangen kun je het extra bordje gebruiken en in de lamp hangen.

Let op
Geen gloeilamp gebruiken, want die wordt heet. Gebruik een ledlamp.

Stap

Wat weet je nu?

Je lampenkap is een polyhedron. Dit is een veelvlak dat bestaat uit rechte ribben en platte zijvlakken. Een polyhedron dat uit twintig vlakken bestaat, zoals de lampenkap, wordt een icosahedron genoemd.