Terug Terug naar overzicht

Maak een draaiend wonder

20 minuten

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Pak het limonadeglas en zet het ondersteboven op het papier. Teken met je potlood langs het glas. Je hebt nu al één rondje, maak er nu nog eentje.

Stap 2

Knip de twee rondjes uit het papier.

Stap 3

Teken op het ene rondje een dier of poppetje. Teken op het andere rondje de omgeving van dit dier of poppetje, zoals een bos, een huis of op de maan. Gebruik veel felle kleuren, want dan zijn je tekeningen straks beter te zien.

Stap 4

Leg de rondjes ondersteboven neer. Schrijf met het potlood waar de bovenkant (B) van je tekeningen zit en waar de onderkant (O).

Stap 5

Smeer nu bij allebei de rondjes de achterkant in met lijm. Leg de satéprikker op één van de rondjes precies op de B en de O. Laat de satéprikker alleen bij de O uitsteken. Plak daarna het andere rondje erop waarbij de B op de B komt en de O op de andere O.

Stap 6

Houd de satéprikker tussen je handen met het plaatje bovenaan. Draai nu je zelfgemaakte thaumatroop snel heen en weer tussen je handen. Zie je hoe de twee plaatjes samensmelten tot één beeld?

Stap

Wat weet je nu?

Je ziet met je ogen twee plaatjes heel snel achter elkaar. Omdat het zo snel gaat, begrijpen je hersenen niet meer dat het twee losse afbeeldingen zijn, maar maken ze er één plaatje van. Een film werkt ook zo. Een film bestaat uit niets anders dan heel veel beelden die snel na elkaar te zien zijn. Je hersenen hebben geen tijd om te zien dat het aparte beelden zijn. De beelden smelten samen en daardoor lijkt het één vloeiende beweging.

Wetenschappers hebben dit al meer dan 150 jaar geleden ontdekt. Ze verzonnen allerlei optisch speelgoed om dit te laten zien, zoals de thaumatroop. ‘Thauma’ betekent wonder in het Grieks. ‘Troop’ komt van trepo, dat keren of draaien betekent in het Grieks. Draaiend wonder.