Terug Terug naar overzicht

Maak een
barometer

20 minuten

Om ons heen is het niet leeg. Om ons heen is lucht. Die bestaat uit kleine luchtdeeltjes. Lucht oefent een druk op ons uit. Wapper maar eens met een vel papier, je voelt weerstand van de lucht!

De luchtdruk verandert steeds, afhankelijk van het weer. En die veranderende luchtdruk kun je zichtbaar maken met een barometer!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Blaas een ballon op en laat de ballon weer leeglopen. Knip het tuutje van de ballon af en gooi dit weg.

Stap 2

Span het stuk ballon over de opening van de glazen pot. Maak het vast met het elastiek. Het ballonvel moet strakgespannen zijn zonder bobbels erin.

Stap 3

Knip één kant van het rietje schuin af. Zo krijg je een scherpe punt. Plak het andere uiteinde van het rietje met een beetje lijm vast aan het ballonvel. Zorg dat het uiteinde van het rietje precies in het midden van het ballonvel begint.

Stap 4

Op een vel karton teken je met viltstiften aan de bovenkant een zon en aan de onderkant een wolk met regen. Zet het karton achter je barometer tegen de muur. De barometer is klaar voor gebruik.

Stap 5

Nu ga je meten met je barometer. Zet de barometer ergens in de woonkamer of in de klas, vlakbij een muur. Zet het karton met de zon en de regenwolk achter de barometer. 

Stap 6

Kijk een paar dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip naar je barometer. Kijk naar de punt van het rietje en zet er een streepje bij op het karton. Schrijf ook de datum erbij.

Gaat het rietje omhoog of omlaag? Wat zegt dat over het weer?

Stap

Wat weet je nu?

Als je het ballonvel over de glazen pot doet, is de luchtdruk in de pot even groot als daarbuiten. Maar daarna kan de luchtdruk buiten de pot veranderen. Als de luchtdruk hoger wordt, wordt het ballonvel hol getrokken. De punt van het rietje gaat dan omhoog. Dit betekent meestal dat er beter weer op komst is.

Als de luchtdruk lager wordt, gaat het ballonvel bol staan. De punt van het rietje gaat dan naar beneden. Er is waarschijnlijk een regenbui op komst.