Terug Terug naar overzicht

Maak een
lopende band

30 minuten

In een fabriek of sorteercentrum worden spullen verplaatst op een lopende band. Dat is wel zo makkelijk, het kost geen spierkracht want de machine doet het werk. 

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Leg het melkpak neer zoals op de voorbeeldafbeelding. Prik met een prikpen een gaatje op de vouwlijn met de meest rechtse stippellijn.

Stap 2

Steek je schaar door het gaatje en knip het melkpak alleen op deze lijn open, zoals je op het eerste plaatje ziet.

Op 3 centimeter links van deze gleuf knip je het melkpak op dezelfde manier open. Knip het strookje doormidden.

Stap 3

Vouw de twee strookjes naar boven. Doe hetzelfde aan de linkerkant van het pak.

Stap 4

Maak nu gaatjes in de strookjes met de prikpen. Steek daar je schaar doorheen en knip een gat uit dat voor de helft onder de vouw en voor de helft boven de vouw zit. Dit kun je zien op het tweede plaatje.

De gaten moeten net zo dik zijn als de doorsnede van de houten stokjes, en ze moeten in alle vier de strookjes op dezelfde hoogte zitten.

Stap 5

Steek het hout of de potloden door de gaten. Dit zijn de assen.

Stap 6

Knip een reep stof van 6 cm breed en 50 cm lang. Bind de reep stof nu om de assen, zoals je ziet op de derde tekening. Plak de reep stof in de hele breedte aan elkaar vast met één plakbandje.

Stap 7

Draai maar aan de rechter as. Werkt het?

Stap 8

Haal de assen los en bind een elastiekje om beide assen. Werkt dit beter?

Stap

Wat weet je nu?

Een beweging ontstaat niet zomaar. Er is kracht nodig om iets te laten bewegen. Met dit experiment lever jij die kracht door aan de as te draaien. De kracht wordt door de as doorgegeven aan de reep stof. Als de as of de stof te glad is, dan glijden ze langs elkaar heen en kan de kracht niet worden doorgegeven. 

Door de elastiekjes om de assen te binden, zijn de assen ruwer en wrijft de stof beter langs de assen. Zo kunnen de assen de stof in beweging trekken.