Terug Terug naar overzicht

Kijken met je handen

40 minuten

‘Kijken doe je met je ogen!’, dat heeft vast weleens iemand tegen je gezegd als je ergens niet aan mocht komen. Maar is dat wel zo dat je alleen met je ogen kunt kijken? Of kun je ook kijken met je handen?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Maak aan de zijkant van de doos een rond gat met een doorsnede van ongeveer 10 cm.
Knip een stuk panty dat net iets groter is dan het gat en plak dit aan de binnenkant voor het gat. Maak een klein knipje in de panty zodat er een hand doorheen kan.

Let op
Als je dit met een stanleymes wil doen vraag dan een volwassene om hulp. 

Stap 2

Versier de doos met stickers, stiften, gekleurd papier of andere spulletjes. Zorg ervoor dat je de doos nog open en dicht kunt doen en dat het voelgat vrij blijft.

Stap 3

Stop een voorwerp in de doos en zet de doos op tafel met het gat in de richting van de proefpersoon. Denk bijvoorbeeld aan erwten, zeep, kralen, zand, ballon gevuld met bodylotion, watten, kastanjes of klei. De proefpersoon mag een hand in de doos doen en raden wat er in zit.

Stap

Wat weet je nu?

Door te voelen kun je veel over het voorwerp te weten komen. In je huid zitten verschillende soorten zintuigen waarmee je prikkels kunt waarnemen. Die zintuigen zijn verbonden met je zenuwen en die sturen berichtjes door naar je hersenen. De warmte- en koudezintuigen reageren als de temperatuur verandert. Zodra iets kouder of warmer aanvoelt, sturen ze hierover een bericht naar je hersenen. De tastzintuigen in je huid reageren op aanraking, met deze zintuigen kun je voelen of iets glad of ruw is. Verder zitten er drukzintuigen in je huid. Deze reageren als er iets op je huid drukt. Je kunt dus behoorlijk veel over een voorwerp te weten komen door te kijken met je handen.