Terug Terug naar overzicht

Hijsen
maar!

20 minuten

Als mensen over Nederland praten, denken ze al snel aan molens. Mensen vinden molens mooi om te zien, maar wist je dat molens ook ontzettend handig zijn?

Vroeger werden molens veel gebruikt, bijvoorbeeld om meel te malen of hout te zagen. Maar met een molen kan je ook zware dingen optakelen. Om er achter te komen hoe zo’n molen precies werkt, ga je een molentje in het klein maken.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Print het knipblad uit. Pak een schaar en knip het grote vierkant uit (de rechthoek heb je pas nodig bij stap 4). Knip alle hoeken op de lijntjes in. Prik met een punaise gaatjes in de vijf punten.

Stap 2

Prik bij één punt aan de achterkant een punaise door het gaatje. Pak de volgende punt en steek de punaise ook door dit gaatje. Doe hetzelfde met de laatste twee punten.

Stap 3

Prik de punaise als laatste door het middelste gaatje in het papier. Prik daarna de punaise vast in het gummetje van het potlood.

Stap 4

Knip de rechthoek uit het knipblad. Rol hiervan een rolletje waar een potlood in kan draaien. Steek een potlood door het rolletje en plak het rolletje op de tafel.

Stap 5

Maak met plakband het touwtje aan het bekertje vast. Maak het touwtje met een knoopje aan het potlood vast. Kun jij het bekertje al blazend omhoog takelen?

Stap

Wat weet je nu?

Doordat de wieken van je molen gaan draaien, draait het potlood mee. Omdat het touwtje vastzit aan het potlood, wikkelt het touw zich om je potlood heen. Op die manier wordt het bekertje opgetakeld.