Terug Terug naar overzicht

Stippen
voelen

10 minuten

Wat is gevoeliger, je kin of je kuit? Je wang of je arm? Met dit proefje kom je erachter.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Maak een lijstje van plekken op je lijf: kin, wang, vingertoppen, kuit, bovenarm, onderarm, bovenbeen, handpalm, lippen en voet. Blinddoek je vriendje of vriendinnetje en geef hem of haar de rode stift.

Stap 2

Kies een plek op je lijf uit de lijst. Zet met een blauwe stift bij de ander een stip op die plek. Vraag hem of haar om op precies dezelfde plek die jij net hebt aangestipt een rode stip te zetten. Zonder te kijken natuurlijk! Doe dit ook met andere plekken. Klaar?

Stap 3

Waar zaten de twee stippen het dichtst bij elkaar? En waar zaten ze juist ver uit elkaar? Meet het op met een liniaal.

Stap

Wat weet je nu?

Je huid zit vol voelknopjes die zenuwen heten. Ze sturen allerlei boodschappen naar je brein. Huidzenuwen zijn niet gelijk verdeeld over je lichaam. Hoe meer zenuwen er op een plek zitten, hoe preciezer je voelt waar de blauwe stift drukt. En dus hoe beter je daarna die plek kunt aanwijzen met de rode stift.

Lippen en vingertoppen barsten van de zenuwen. Als het goed is, stonden de twee stippen hier het dichtst bij elkaar. Was de afstand het grootst bij je kuit en bovenarm? Dat klopt, want hier zitten veel minder zenuwen en dan is het moeilijker om nauwkeurig aan te geven waar de blauwe stift drukte.