Terug Terug naar overzicht

Fluitje van een cent

10 minuten

Het is een fluitje van een cent om een goedkoop fluitje te maken. Het enige dat je nodig hebt is een schaar en een rietje. Hoe werkt dat eigenlijk; zo’n rietjesfluit?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Knip het buiggedeelte van het rietje af. Maak één van de uiteinden van het rietje een beetje plat. Dit kun je doen door met je nagel over het rietje te strijken.

Stap 2

Bijt een aantal keer op deze punt totdat die helemaal plat is.

Stap 3

Zet je lippen net voorbij de punt op het rietje. Druk het rietje met je lippen een beetje plat en blaas door het rietje. Als je geen toon hoort, komt dat doordat het rietje niet trilt. Maak de punt van het rietje dan nog iets platter. Lukt het nu wel om een toon te blazen op het rietje?

Knip een stukje van ongeveer 1 centimeter van het uiteinde van het rietje. Blaas nogmaals op het rietje. Luister goed naar de toon. Herhaal dit een paar keer. Wat hoor je?

Stap 4

Maak een punt van het platte uiteinde van het rietje. Dit doe je door met de schaar twee driehoekjes af te knippen.

Stap

Wat weet je nu?

Heb je gehoord dat de toon die uit de fluit komt, hoger is als de fluit korter is? Hoe komt dat? Geluid is een trilling. Die trilling kun je voelen aan je lippen als je op het rietje blaast. Misschien kietelde het een beetje? Als je op het rietje blaast, laat je adem het rietje en de lucht in het rietje trillen. De trilling van het rietje komt via de lucht in je oor terecht, waardoor je het geluid kunt horen.

De lengte van het rietje bepaalt hoe snel het rietje en de lucht erin trillen. Een kort rietje kan sneller trillen dan een lang rietje. En hoe sneller het rietje trilt, hoe hoger de toon is die uit het rietje komt. Dus met een korter rietje maak je een hogere toon! Honden kunnen heel goed hoge tonen horen. Hondenfluitjes zijn daarom vaak heel klein, zodat ze hoge tonen maken!