Terug Terug naar overzicht

De Hagelslagzuiger

40 minuten

Eet jij graag hagelslag bij het ontbijt? Chocolade of gekleurd, een lekkere manier om je dag zoet te beginnen. Maar toch zonde om al die gemorste hagelslag om je bord weg te gooien. Met deze hagelslagzuiger is dat verleden tijd!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Vraag een volwassene om je te helpen. Maak, zoals op de foto, 2 gaten in de potdeksel. Gebruik bijvoorbeeld een hamer, grote spijker en een blokje hout, een priem en een blokje hout of een (hand)boor. Zorg dat de gaten groot genoeg zijn om de slangetjes door te halen.

Stap 2

Steek door elk gat een slang tot ongeveer 1 cm onder het deksel. Maak daarna beide openingen rond de slangetjes dicht met de klei zodat er geen lucht meer doorheen kan en de slangetjes goed vast zitten.

Stap 3

Op naar de tafel met hagelslag. Houd de ene slang vlak boven het hagelslagje dat je wilt opruimen. Zuig hard aan de andere slang. Zo zuig je de hagelslag in het potje. 

Stap

Wat weet je nu?

Lucht bestaat niet uit ‘niks’ maar uit kleine luchtdeeltjes. Door aan de slang te zuigen zuig je die luchtdeeltjes in de pot weg. Dat zorgt voor een lagere luchtdruk in het potje.

Die lage luchtdruk zorgt dat er lucht wordt aangezogen vanuit een gebied met een hoge luchtdruk: buiten het potje. Er komt een luchtstroom op gang. Kleine stukjes hagelslag waaien makkelijk met die luchtstroom mee, en komen zo in het potje terecht. Zo hoef je geen gemorste hagelslag meer te verspillen!