Bouw een tipi
van de krant

30 minuten

Saai hè, dat je vader en moeder de hele zaterdag de krant zitten te lezen. Maar... daar kun je wat aan doen. Sta extra vroeg op, pak de krant van de deurmat en bouw er een tipi van. Maar hoe doe je dat; van een slappe krant een stevige tipi bouwen?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Rollen vouwen
Leg drie opengevouwen bladzijden van de krant op elkaar. Vouw één lange kant 0,5 cm om. Vouw deze rand nog twee keer om. Zo kun je de krant makkelijk oprollen.

Rol de krant zo dun mogelijk op. Plak een plakbandje aan allebei de uiteinden.

Maak op deze manier acht rollen. Deze rollen worden de stokken van je tipi.

Stap 2

Stokken maken
De rollen zijn nog niet lang genoeg om een tipi te kunnen bouwen. Daarom moet je twee krantenrollen aan elkaar vastmaken.

Pak twee krantenrollen. Knijp het uiteinde van één van de rollen plat, zodat je een puntje krijgt. Steek het puntje in de andere rol en plak de twee rollen met plakband aan elkaar vast.

Stap 3

Stokken verstevigen
Nu heb je een lange stok, maar hij is nog niet zo sterk. Daarom moet het verbindingspunt worden verstevigd.

Op de plek waar je de twee krantenrollen aan elkaar heb geplakt, rol je een dubbelgevouwen pagina in de breedte strak om de krantenrollen heen. Plak de pagina aan beide uiteinden vast.

Maak op deze manier minimaal vier stokken.

Stap 4

Tipi in elkaar zetten en bekleden
Zet de stokken rechtop voor je op de grond. Houd de bovenkant van de stokken met je hand bij elkaar en zet de onderkant in de vorm van een tipi. Maak de stokken aan de bovenkant vast met een elastiekje of een touwtje. Bekleed de tipi met de rest van de krant.

Tip
Verbind de stokken aan de onderkant met een krantenrol, hierdoor krijg je een stevige driehoeksconstructie.

Stap

Wat weet je nu?

Een krantenpagina is hartstikke slap, maar door de pagina op een bepaalde manier te vouwen krijg je een stevige vorm en kun je van iets slaps toch iets stevigs maken. Een ronde vorm is erg sterk, daarom hebben botten met een draagfunctie ook een ronde vorm.

Denk bijvoorbeeld aan je dijbeen of bovenarm(opperarm). Dit wordt ook bij het bouwen van bruggen gebruikt. Tuibruggen zoals de Erasmusbrug hebben vaak stalen kabels. Staal is heel sterk, maar de vorm van de kabel (een cilinder) maakt het nog veel sterker.