Terug Terug naar overzicht

Bekijk
je DNA

20 minuten

Je lichaam bestaat uit biljoenen cellen. In elke cel van je lichaam zit je DNA; dit is een hele lange streng moleculen die jouw erfelijke informatie bevat. Zoals de kleur van je ogen! Iedereen heeft een eigen uniek DNA code. Kun jij je DNA zichtbaar maken? Vraag een volwassene je te helpen bij dit proefje. 

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Vul een glas met gekookt water en voeg een eetlepel keukenzout toe. Roer totdat al het zout is opgelost. Laat het water hierna goed afkoelen.

Stap 2

Is het water afgekoeld? Spoel je mond 2 minuten met het water. Slik het water niet door, maar spuug het na het spoelen uit in een doorzichtig glas. In het water zitten nu cellen met je DNA.

Stap 3

Voeg een druppel afwasmiddel toe en roer voorzichtig. Het is belangrijk dat er niet te veel belletjes ontstaan. Anders kun je straks het DNA niet zien!

Stap 4

Laat een volwassene voorzichtig (langs de wand van het glas) een beetje koude bio-ethanol in het glas schenken. Als je voorzichtig schenkt, zie je twee lagen vloeistof op elkaar.

Stap 5

Wacht twee minuten. Zie je een witte slijmerige substantie ontstaan? Dan is het gelukt: dit is jouw DNA!

Stap

Wat weet je nu?

In je cellen zit DNA. Om DNA te kunnen zien, moet je eerst cellen verzamelen en stuk maken. Door twee minuten je mond te spoelen met zout water, verzamel je cellen uit je wangslijmvlies. In die cellen zit jouw DNA.

Door afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat de buitenkant van de cellen kapot gaat. Hierdoor komt het DNA vrij in het glas. Om jouw DNA zichtbaar te maken, wordt ethanol gebruikt. DNA lost niet in de ethanol op, waardoor het DNA in witte slijmerige draden zichtbaar wordt.