Lesmateriaal voor op school

Overig voor VO

Onderstaand lesmateriaal werd ontwikkeld door onderwijsbureau De Praktijk, dat in 2016 ophield te bestaan. Sindsdien is het materiaal beschikbaar bij NEMO. De docentenhandleidingen is te op te vragen door te mailen naar educatie@e-nemo.nl.

Bridge to Employment
Bridge to Employment (BTE) is een onderwijsprogramma van Johnson & Johnson dat wereldwijd door J&J-bedrijven kan worden aangevraagd. Het les- en activiteitenprogramma gaf een groep vmbo-leerlingen inzicht in de studie- en beroepsmogelijkheden richting techniek, life sciences en gezondheidszorg, en de leerlingen kregen handvatten om meer succesvol door te stromen naar een vervolgopleiding. Om het voor andere scholen mogelijk te maken om soortgelijke projecten op te zetten zijn er een lesplan en verschillende lesmaterialen ontwikkeld.

 • Doelgroep: vmbo
 • Onderwerpen: techniek, life sciences, gezondheidszorg

De Jonge Akademie on Wheels
In 2011 en 2012 reed de bus van De Jonge Akademie zestien keer naar middelbare scholen in Nederland. Teams van leerlingen namen het tegen elkaar op in workshops, een estafette, experimenten en werpen een blik in de wereld van wetenschap. Hoewel de bus niet meer rijdt, zijn de activiteiten van De Jonge Akademie on Wheels nog steeds op school uitvoerbaar.

 • Doelgroep: onderbouw vmbo-kgt /havo/vwo
 • Onderwerpen: wetenschap, wetenschappelijk onderzoek, voedsel

Kunstpiloten
Elke aflevering van Kunstpiloten staat in het teken van een thema, zoals de machtigste mensen in de kunstwereld, bijzondere verzamelaars of de kosten van kunst. Kunstpiloten bezoekt gerenommeerde kunstenaars als Joep van Lieshout en Jonas Staal, maar ook graffiti-collectief Lastplak, en DJ Billy the Klit. Het lesmateriaal bevat gevarieerde werkvormen, creatieve opdrachten en naar-buiten-tips. De afleveringen vind je hier 

 • Doelgroep: bovenbouw havo/vwo
 • Onderwerpen: kunst (beeldend, muziek, dans, architectuur, etc.), culturele sector
 • Vak: ckv

Mijn Nano Toekomst
Mijn Nano Toekomst is een lespakket voor het vak NLT in de bovenbouw havo en vwo. Het volledige lespakket beslaat ongeveer 12 lesuren, waarin leerlingen kennismaken met biologisch, fysisch en chemisch onderzoek en toepassingen in de nanotechnologie. Na de eerste kennismaking (het Stellingenspel) volgt een onderzoeks- en ontwerpopdracht, waarin leerlingen groepsgewijs een levensgroot model gaan bouwen van een zelfgekozen nanotechnologische oplossing voor een actueel probleem. Tot slot vindt er discussie plaats, ook omtrent maatschappelijke implicaties.

 • Doelgroep: bovenbouw havo/vwo
 • Onderwerp: nanotechnologie
 • Vak: NLT

Nationale Wetenschapsagenda voor Scholieren
Leerlingen formuleren vragen voor de wetenschap over thema’s die zij belangrijk vinden. Hierbij doen ze niet alleen inhoudelijke kennis op, maar oefenen ze ook presentatie- en communicatievaardigheden. In drie gratis beschikbare lessen leren de leerlingen wat wetenschap is en waaraan een goede wetenschappelijke vraag moet voldoen. Het formuleren van vragen is tevens een goede voorbereiding op het schrijven van een profiel- of sectorwerkstuk. www.wetenschapsagenda.nl

 • Doelgroep: bovenbouw vmbo, havo en vwo
 • Onderwerpen: wetenschap, onderzoeksvragen stellen, vaardigheden

Spel van de Gouden Eeuw
Het Spel van de Gouden Eeuw is een gratis spel voor iPhone/iPad, Windows, Android devices en iOS. Alles bij elkaar duurt het spel een uur, maar je kunt het tussendoor wegleggen en dan weer verder gaan. In de game - met spelregels gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht - ben je een beginnende koopman in Amsterdam in 1594.
Met het onderwijsmateriaal gaan leerlingen 3 lesuren aan de slag met begrippen als beleggen, rendement en risico (vmbo), waarnaast bij havo/vwo ook termen als asymmetrische informatie en moreel wangedrag voorbij komen.

 • Doelgroep: 3/4 vmbo en 5/6 havo/vwo
 • Onderwerpen: asymmetrische informatie, risico, reputatie, beleggen
 • Vak: economie, geschiedenis

-------------------------------------------------------------------------

Materiaal
Lespakketten De Praktijk
Doelgroep
vmbo, havo, vwo
Vakken
divers