Lesmateriaal voor op school

Maantopia

Laat je leerlingen samen een maanbasis bouwen met het print & play bordspel Maantopia! Ze moeten samenwerken, maar ook ieder hun eigen missie uitvoeren. Kunnen ze elkaar overtuigen?

Moontopia is een bordspel voor 3-4 spelers van 12 jaar en ouder. Elke speler is commandant van een andere ruimtevaartorganisatie. De commandanten wonen en werken samen op de maan. Het is hun gezamenlijke missie om samen een groot centrum op de maan te bouwen. De verschillende ruimtevaartorganisaties werken samen om dit te bereiken, maar hebben ieder ook hun eigen missie. De winnaar van het spel is de commandant die als eerste diens missie heeft voltooid. Het spel duurt maximaal 40 minuten.

Tijdens het spelen komen de spelers erachter dat samenwerken noodzakelijk is, maar dat niet iedereen dezelfde ideeën heeft over waarom ze op de maan zijn en welke maankamers ze willen bouwen. De een wil een onderzoekscentrum bouwen, terwijl de ander geld wil verdienen met ruimtetoerisme. Toch hebben alle spelers elkaar nodig als ze kostbare gemeenschappelijke voorzieningen moeten bouwen. Tijdens het spel wordt er veel overlegd tussen de spelers. Het spel kan een aanleiding zijn om in de klas het gesprek aan te gaan over internationale samenwerkingen in de ruimtevaart, over de redenen waarom de mens naar de maan wil, of over de meer praktische kant. Welke voorzieningen heeft de mens nodig om op de maan te kunnen leven?

Materiaal

Moontopia_280x180.jpg
Future Space

Future Space

Dit bordspel is ontwikkeld binnen het door de EU gefinancierde project Future Space. Het project heeft als doel om jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs te stimuleren tot een carrière in wetenschap en technologie, met ruimtevaart en sterrenkunde als inspirerende onderwerpen.

Materiaal
Print & play bordspel
Doelgroep
12+
Kerndoelen
30, 36
Vakken
maatschappijleer, natuurkunde