Lesmateriaal voor op school

Biologie voor VO - Erfelijkheid

Onderstaand lesmateriaal werd ontwikkeld door onderwijsbureau De Praktijk, dat in 2016 ophield te bestaan. Sindsdien is het materiaal beschikbaar bij NEMO. De docentenhandleidingen zijn op te vragen door te mailen naar educatie@e-nemo.nl.

Genomisch Kookboek
Het Genomisch Kookboek is een magazine waarin thema’s uit de moleculaire genetica worden uitgelegd en geïllustreerd met behulp van metaforen rondom koken. In een half uur per hoofdstuk van het magazine frissen leerlingen aanwezige kennis over moleculaire genetica op, leren iets nieuws, of begrijpen een proces beter dankzij de fotostrips, die aan de hand van een metafoor een onderwerp uitbeelden.

  • Doelgroep: bovenbouw havo/vwo
  • Onderwerpen: DNA, RNA, transcriptie, splicing, translatie, celdeling, PCR, sequencing, genomics

Kraak de code!

In deze les, geschreven door Els Burger en René Westra van het PCC in Alkmaar i.s.m. De Praktijk, maken leerlingen voor het eerst kennis met DNA. Kern van de les is een puzzelactiviteit waarin leerlingen een uniek kralenkettinkje maken op basis van hun eigen persoonskenmerken.

  • Doelgroep: onderbouw havo/vwo
  • Onderwerpen: DNA, erfelijkheid, DNA-code

 Supervoedsel

Lessenserie van 3 lesuren over functional foods. Hierin komen onderwerpen aan bod die liggen op het raakvlak van voeding en genomicsonderzoek, oftewel nutrigenomics. Leerlingen bekijken, proeven en denken na over functionele voeding.

  • Doelgroep: bovenbouw vmbo KGT
  • Onderwerpen: functionele voeding, DNA, nutrigenomics

-------------------------------------------------------------------------

Materiaal
Lespakketten De Praktijk
Doelgroep
vmbo, havo, vwo
Vakken
biologie