Lesmateriaal voor op school

Ruimtevaart en Sterrenkunde

Leerlingen komen alles over ruimtevaart en sterrenkunde te weten met ESERO NL. De 80 lessen zijn geschikt voor groep 1 t/m 8 en bevatten behalve een leerkrachtenhandleiding met achtergrondinformatie en tips ook een 'doeblad' voor in de klas. Het beeldmateriaal kan direct vanaf de website op het digitaal schoolbord getoond worden. 

ESERO NL wordt gefinancierd door ESA en NSO en uitgevoerd door NEMO. ESERO is een initiatief van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA).

Ruimteschip Aarde

André Kuipers is al weer eventjes terug op aarde. Het lesmateriaal dat ontwikkeld is bij zijn ruimtereis is echter nog steeds heel goed te gebruiken in de klas. Aan de hand van praktische opdrachten, proefjes en experimenten maken de leerlingen kennis met de bijzondere omstandigheden in het ISS en op dat andere ruimteschip: de aarde.

Na de introductieles zijn er drie thema’s met ieder drie lessen: Mens& Aarde, Alles wat leeft en Weer&Klimaat. Het materiaal is vakoverstijgend en modulair opgezet: de thema’s kunnen los van elkaar gedaan worden

Materiaal
Lessenseries over ruimtevaart
Doelgroep
Groep 1-8

Bijbehorend materiaal

Introductieles Retourtje ruimte (pdf) Mens & Aarde (pdf) Alles wat leeft (pdf) Weer & Klimaat (pdf)