Aanbod leerkrachten

Night at the Museum 2023

Op vrijdag 14 april 2023 organiseerde NEMO een gratis inspiratieavond voor leerkrachten. Tijdens deze feestelijke avond deden leerkrachten inspiratie op over wetenschap en technologie en vierden we dat NEMO dit jaar 100 jaar oud is.

Programma

18.00 - 18.45    Inloop
18.45 - 19.00    Welkomstwoord
19.00 - 21.30    Kies je eigen workshops, lezingen en activiteiten
21.30 - 22.30     Feestelijke borrel op het dak van NEMO

Activiteiten

Het programma voor de avond bepaal je zelf. Je hoeft je niet van tevoren voor een activiteit aan te melden.

Lezing van NEMO-hoogleraar Maartje Raijmakers: De rol van nieuwsgierigheid bij leren
Onder leiding van bijzonder hoogleraar Maartje Raijmakers wordt de komende jaren wetenschappelijk onderzoek over informeel leren uitgevoerd in NEMO. Ontdek bij deze lezing welke rol nieuwsgierigheid bij leren spelen kan.

Leerkrachten in lab.jpg

Proefjes in het lab
Labjas aan en veiligheidsbril op! In het laboratorium zijn verschillende scheikundige proefjes te doen. Deze proefjes zijn ook te boeken in workshopvorm om met de hele klas te komen experimenteren en te leren hoe een onderzoek in elkaar zit.

Maak een festivallampje 
Je bent op een drukbezocht festival en iemand anders zoekt jou in de menigte. Hoe zorg je dat jij goed te vinden bent voor jouw vrienden? Ontwerp en maak een opvallend festivallampje met Maakkunde.

NEMO-tour
NEMO heeft lessen en workshops die je kunt doen tijdens een bezoek aan NEMO. Maar wist je dat je die lessen ook in de klas kunt gebruiken? Laat je inspireren bij deze tour.

Hands-on leerkracht.jpg

Maak een lichtshow
Kennismaken met Computational Thinking? Kies uit onze verzameling van fietslichtjes, discoballen, prisma’s, glitterpapier en laserlampjes en maak je eigen lichtshow!   

NEMO inspiratiebalie
Nieuwe ideeën nodig voor wetenschap en technologie in de klas? Kom langs bij de NEMO inspiratiebalie. Hier vind je inkijkexemplaren van het lesmateriaal, voorbeeld-experimenten en informatie over nascholingen van NEMO. Bekijk alle materialen, stel je vraag en krijg tips & tricks van een educatiemedewerker.

Proefjeskar
Bij de proefjeskar van NEMO tovert een publieksbegeleider verrassende proefjes uit zijn hoge hoed. Kom langs, probeer ze zelf en neem je nieuwe trucs mee naar de klas!

workshop zeepbellen.jpg

Ontdek de NEMO workshops
Doe onderzoek naar zeepbellen, ontwerp een systeem voor pakketjes of ga aan de slag met scheikundige proefjes. Deze activiteiten kun je met je klas doen als je een educatieve workshop bij NEMO boekt. Kom langs en doe één van de opdrachten van de workshop Zeepbellen en laat je informeren over de andere workshops.

Teken een wetenschapper
Kinderen zijn kleine wetenschappers. Ze zijn nieuwsgierig, vormen ideeën over hoe de wereld werkt, verzamelen informatie en komen zo weer op nieuwe ideeën. Toch zien kinderen zichzelf niet gauw als wetenschapper in de dop. Welk beeld heb jij van wetenschappers en wetenschap? Teken een wetenschapper en ontdek het nieuwe lesmateriaal voor wetenschap in de klas!

Humania hartslag exhibit.jpg

Uniek of niet? Humania webapp
Humania is de tentoonstelling waarin je alles te weten komt over je eigen soort: de mens. Speel de app en ontdek of jij wel zo uniek bent als je denkt. Of lijken we allemaal op elkaar? Na 12 interactieve opdrachten weet je het!

ESERO NL
Night at the Museum wordt samen met ESERO NL georganiseerd. ESERO brengt ruimtevaart in de klas met lessen, projecten en trainingen voor leerkrachten. 

ESERO workshop: Kijken naar de maan
In deze speelse workshop kijken we wat voor prikkelende activiteiten jullie kunnen doen met groep 1 t/m 4 om ze meer over de maan te leren. We puzzelen, dansen en volgen de maan en maken zelfs een echte telescoop!

ESERO workshop: Schijngestaltes van de maan
Als je goed naar de maan kijkt, dan ziet hij er elke nacht een beetje anders uit. Hoe komt dat? Veel kinderen denken dat de aarde haar schaduw op de maan werpt. In deze activiteit ontdek je dat dat niet klopt. Maar hoe zit het wel? 

Mobiel planetarium.jpg

NOVA Planetarium
Kruip in het mobiele planetarium van NOVA – Nederlands onderzoekschool voor Astronomie - voor een bijzondere ervaring. Tijdens de voorstelling wordt het heelal op de koepel boven je geprojecteerd. Maak een reis door het zonnestelsel en bekijk planeten, manen en kometen van dichtbij. 

ESERO workshop: Moon Camp Challenge
Hoe zou het zijn om te wonen op de maan? Als je op de maan wil leven, dan moet je je beschermen tegen straling van de zon en meteorieten. En hoe kom je eigenlijk aan eten en zuurstof? In deze workshop bouw je je eigen digitale maankamp met alles wat je nodig hebt om te overleven. We laten stap voor stap zien hoe ontwerpprogramma Tinkercad werkt, zodat je in de klas met je leerlingen een digitale maanbasis kan maken.

Feestelijke borrel met muziek
Vanaf 21.30 uur is er een borrel met een DJ. Geniet met collega’s van een drankje en dansje met uitzicht over Amsterdam op het dak van NEMO.

Online programma

Kan je er niet bij zijn of wil je langer genieten van Night at the Museum? Volg dan ook het unieke, online middagprogramma van 14.45 - 16.45 uur. Lees hier verder.

Voor wie

Night at the Museum is speciaal voor leerkrachten (en leerkrachten in opleiding) voor het primair onderwijs. Het is niet geschikt voor kinderen of recreatieve bezoekers. 

Vorig jaar bij Night at the Museum