Aanbod leerkrachten

NEMO Night at the Museum

Op woensdag 20 april 2022 organiseert NEMO een gratis inspiratieavond voor leerkrachten. Tijdens deze jaarlijkse feestelijke avond doen leerkrachten inspiratie op over wetenschap en technologie. Ga aan de slag met workshops, laat je verrassen door speciale demonstraties, ontdek het museum en geniet van muziek op het dak.

Programma

  • 18.00 uur - Inloop
  • 18.45 uur - Opening
  • 19.00 tot 21:30 uur - Doe mee aan workshops, demonstraties, proefjes en nog veel meer.
  • 21.30 tot 22.30 uur - Borrel met muziek op het dak.

Tickets

Activiteiten

Je kiest op de avond zelf waar je zin in hebt om aan mee te doen. Je hoeft je niet van tevoren voor een activiteit aan te melden.

Proefjes in het lab
Labjas aan en veiligheidsbril op! In het laboratorium zijn verschillende scheikundige proeven te doen. Deze proeven zijn ook te boeken in workshopvorm om met de hele klas te komen experimenteren en leren hoe een onderzoek in elkaar zit.

Leerkrachten in lab.jpg

Maak het zelf met Maakkunde! 
Herkenbaar: jouw klas vermaakt zich de laatste tijd met het schieten van propjes. Hoe herinner jij hen eraan dat ook jij jong bent geweest en de kunst van het propjesschieten verstaat? Ontwerp en maak een katapult met Maakkunde. Laat je inspireren en ervaar dat aan de slag gaan met w&t leuk en eenvoudig kan!

Meertaligheid in de STEM klas en het museum
Neem een kijkje bij onze ideeëntafel! Kinderen die thuis iets anders spreken dan Nederlands voelen zich niet altijd even welkom in de STEM klas of in het museum. Translanguaging is een pedagogiek die hun participatie zou kunnen bevorderen, maar we hebben leerkrachten nodig om van een idee de realiteit te maken. Heb jij het missende puzzelstukje om dit te laten slagen?  

Project Schools As Living Labs (SALL)
Koffieprut van het buurtcafé hergebruiken of verspilling van eten bij het verzorgingshuis tegengaan. Met het schoolproject Schools As Living Labs gaan leerlingen aan de slag met het voedselsysteem in hun eigen buurt. Daarbij worden de ideeën en kennis uit de lokale gemeenschap de school binnengehaald. Meer weten over dit project? Kom langs en ga in gesprek.

Robotshow.jpg

Robots! 
Maak kennis met de nieuwste bewoners van NEMO. Een demonstratie met en over robots. Wie zijn ze en waar komen ze vandaan? Wat is hun rol in de samenleving? Ontdek het en praat mee bij deze verrassende demo.

NEMO inspiratiebalie
Nieuwe ideeën nodig voor wetenschap en technologie in de klas? Kom langs bij de NEMO inspiratiebalie. Hier vind je inkijkexemplaren van het lesmateriaal, voorbeeld-experimenten en informatie over nascholingen van NEMO. Bekijk alle materialen, stel je vraag en krijg tips & tricks van een educatiemedewerker.

Programmeren met micro:bits 
De micro:bit is een klein computertje dat je zelf eenvoudig kunt programmeren. Een melodietje afspelen, een boodschap weergeven of een lampje laten knipperen? Het kan allemaal met de micro:bit! Met de bijbehorende werkbladen leer je in een korte tijd hoe je de computer programmeert. Probeer het zelf uit en ontdek hoe makkelijk het is! 

workshop zeepbellen.jpg

Ontdek de NEMO workshops
Doe onderzoek naar zeepbellen, ontwerp een systeem voor pakketjes of ga aan de slag met scheikundige proefjes. Deze activiteiten kun je met je klas doen als je een educatieve workshop bij NEMO boekt. Kom langs en doe één van de opdrachten van de workshop Zeepbellen en laat je informeren over de andere workshops.

Maak een schaduwschilderij
Laat je creativiteit de vrije loop, kom tinkeren in de Werkplaats en maak een schaduwschilderij. Tinkering is een methode, werkvorm en een manier van denken. Tinkering-activiteiten zijn hands-on; je wordt uitgenodigd om te spelen en te maken met gereedschappen en inspirerende materialen. Creativiteit, probleemoplossend vermogen en je eigen inbreng staat voorop. 

Uniek of niet? Humania webapp
Humania is een de tentoonstelling waarin je alles te weten komt over je eigen soort: de mens. Speel de app en ontdek of jij wel zo uniek bent als je denkt. Of lijken we allemaal op elkaar? Na 12 interactieve opdrachten weet je het!

Humania hartslag exhibit.jpg

ESERO NL
Night at the Museum wordt georganiseerd i.s.m. ESERO NL.
ESERO NL brengt ruimtevaart in de klas met lessen, projecten en trainingen voor leerkrachten. 

ESERO lezing: Op zoek naar verre werelden
Een van de spannendste vragen in de moderne sterrenkunde is: zijn er planeten zoals de aarde in het heelal en komt daar leven voor? Wat weten sterrenkundigen over de meer dan 4500 exoplaneten die er zijn ontdekt? Leer hoe astronomen exoplaneten onderzoeken en maak kennis met enkele bijzondere planeten buiten ons zonnestelsel. De lezing wordt gegeven door Joanna Holt van NOVA.

ESERO Planetarium
Een bezoekje aan het mobiel planetarium van NOVA is een bijzondere ervaring. Voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten!. Tijdens de voorstelling wordt het heelal geprojecteerd op de koepel. Maak een reis door het zonnestelsel en zie planeten, manen en kometen van dichtbij.  

Mobiel planetarium.jpg

ESERO workshop: Reis naar de maan
We zien de maan elke dag en er zijn zelfs al eens mensen geweest! Maar kunnen we er in de toekomst ook wonen? Ga mee op reis naar de maan en ontdek hoe we  kunnen leven in deze zeer vijandige omgeving. 

ESERO workshop: Leef als een astronaut
Astronauten leven in de ruimte in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Daar doen ze wetenschappelijk onderzoek en leven zoals iedereen. Ze slapen, eten en wassen zich, maar dat gaat in de ruimte toch net even anders dan op aarde. In deze workshop laten we het dagelijks leven van de astronauten zien, en doen we een paar leuke proeven om te ervaren hoe het is om te leven als een ruimtereiziger.

ESERO workshop: Water op aarde
Water is onmisbaar voor leven. Wist je dat er ook tal van experimenten zijn die je met je leerlingen kunt doen met water? Ontdek water in al zijn verschijningsvormen en leer hoe water de mens in leven houdt op aarde – en in de ruimte!

ESERO demo: Bekijk je school van boven
Hoe ziet jouw school eruit vanuit de ruimte? Op welke manier is de omgeving afgelopen jaren veranderd? Loop langs het Satellietdataportaal en neem een kijkje vanuit de ruimte. Vergeet niet de bijbehorende lesideeën mee te nemen.

Feestelijke borrel met muziek
Vanaf 21.30 uur is er een borrel met een DJ. Geniet met collega’s van een drankje en dansje met uitzicht over Amsterdam op het dak van NEMO.

Voor wie

Deze avond is speciaal voor leerkrachten (en leerkrachten in opleiding) voor het primair onderwijs. Het is niet geschikt voor kinderen of recreatieve bezoekers. 

Video