Aanbod leerkrachten

NEMO Night at the Museum

Op vrijdag 6 maart 2020 organiseert NEMO een gratis inspiratieavond voor leerkrachten. Tijdens de feestelijke avond doe je inspiratie op over wetenschap en technologie. Ga aan de slag met workshops, laat je verrassen door speciale demonstraties, ontdek het museum en geniet van muziek op het dak.

Programma

18.00 uur - Inloop
18.45 uur - Opening
19.00 tot 21:30 uur - Bepaal je eigen programma en ontdek NEMO
21.30 tot 22.30 uur - Borrel en muziek op het dak

*Bezoekers aan Night at the Museum zijn welkom vanaf 18.00 uur. Het museum is voor deze tijd niet toegankelijk. Het restaurant is wel geopend.

Gratis tickets

Kom samen met je collega's naar Night at the Museum. Deelname is gratis. 

Activiteiten

mf30540.jpg

Stap in een optische illusie
Met de Ames-kamer houden we ons ruimtelijk inzicht voor de gek. In films worden dit soort kamers gebruikt om iemand groter of kleiner te laten lijken. Stap samen de kamer in en onderzoek waar jullie moeten gaan staan om groter of kleiner te worden. Vraag de NEMO-medewerker om een foto te maken!

Tentoonstelling in de klas
Wist je dat je sommige exhibits van NEMO heel makkelijk in je klas kunt namaken? Doe deze tour en laat je inspireren.

MF34935.jpg

Maak je eigen festivallampje
Je bent op een drukbezocht festival en iemand anders zoekt jou in de menigte. Hoe zorg je dat jij goed te vinden bent voor jouw vrienden? Ontwerp en maak een opvallend festivallampje, met Maakkunde.

Ontdek de NEMO workshops
Doe onderzoek naar zeepbellen, ontwerp een systeem voor pakketjes of leer alles over de wondere wereld van wiskunde. Dit en nog veel meer kun je met je klas doen als je een educatieve workshop bij NEMO boekt. Kom langs en ga aan de slag met verschillende korte activiteiten uit de workshops.

MF33544 (1).jpg

Proefjes in het lab
In het laboratorium zijn verschillende scheikundige proeven te doen. Deze proeven zijn ook te boeken in workshopvorm om met de hele klas te komen experimenteren en leren hoe een onderzoek in elkaar zit.

Verbeter de kettingreactie
De kettingreactie is de spectaculaire show in NEMO. Maar een deel van de kettingreactie, namelijk de cilinder, werkt niet goed: hij rolt veel te snel van de helling af en schiet vaak alle kanten op. Help jij mee onze kettingreactie te verbeteren? Maak van jouw creatieve oplossing een ontwerp en test het uit in deze workshop.

MF33553.jpg

Tinkeren
Laat je creativiteit de vrije loop en kom tinkeren in de Werkplaats. Tinkering is een methode, werkvorm en manieren van denken en werken. Tinkering activiteiten zijn hands-on; je wordt uitgenodigd om te spelen en te maken met gereedschappen en inspirerende materialen.

Verbeter de kettingreactie
De kettingreactie is de spectaculaire show in NEMO. Maar een deel van de kettingreactie, namelijk de cilinder, werkt niet goed: hij rolt veel te snel van de helling af en schiet vaak alle kanten op. Help jij mee onze kettingreactie te verbeteren? Maak van jouw creatieve oplossing een ontwerp en test het uit in deze workshop.

Demonstratie Zeker Weten?!
NEMO-medewerkers laten een aantal spectaculaire historische proeven zien, zoals een slingerproef en de Maagdenburger halve bollen. Zo nemen ze je mee langs de stappen van de wetenschappelijke methode. 

DD534187.jpg

Energizers in de klas
Kun jij aan je elleboog likken, één wenkbrauw optillen of een rolletje van je tong maken? Op een energieke manier kom je er achter! Ontdek dat je uniek bent, net als iedereen.

Humania webapp
Humania is een verrassende tentoonstelling waarin je alles te weten komt over je eigen soort: de mens. Ben je wel zo uniek als je denkt? Of lijken we allemaal op elkaar? Probeer nu de webapp met 12 interactieve opdrachten uit en ontdek het zelf.

Samenwerking ESERO NL

Dit jaar wordt Night at the Museum georganiseerd i.s.m. ESERO NL. ESERO NL brengt ruimtevaart in de klas met lessen, projecten en trainingen voor leerkrachten. 
Onderstaande activiteiten worden door ESERO NL verzorgd.

ESERO workshop Reis naar Mars (Groep 5-8)
Mars is een van onze dichtstbijzijnde buren, maar toch zijn er nog nooit mensen geweest. Kunnen we ooit wonen op Mars? Tijdens deze workshop maak je hands on kennis met lessen over onze rode planeet en ga je met een paar simpele regels een Marsrover programmeren.

ESERO workshop Ontdek de aarde (Groep 5-8)
Onze eigen aarde is de enige planeet waarvan we zeker weten dat er leven is. In deze workshop kijken we nader naar verschillende aspecten van deze bijzondere planeet, zoals water, lucht en ijs. Welke invloed hebben deze? We doen proefjes om daar meer over te weten te komen.

ESERO lezing: WAT DE !@#$%^! HEELAL - het kosmisch rariteitenkabinet. 

Behalve inspirerend is het heelal ook ongelooflijk RAAR. Hoe raar precies? Dat laat wetenschapsjournalist George van Hal, co-auteur van Het Kosmisch Rarireitenkabinet jullie zien. Ga mee op rondreis langs de mafste, grootste, griezeligste en meest bijzondere dingen in het universum.

MF34238.jpg
mf31645.jpg

ESERO Workshop Wat is dat voor planeet? (Groep 1 - 4)
Als we een nieuwe planeet ontdekken, willen onderzoekers daar alles van weten. Ze onderzoeken van veraf, maar als het kan ook van dichterbij. Wat zie je op al die verschillende afstanden wel en niet? Hoe moet je wat je ziet interpreteren?

Het NOVA Mobiel planetarium  (Groep 1-8)
Het mobiel planetarium van NOVA is een ervaring op zich. Tijdens de voorstelling ziet u het heelal geprojecteerd op de koepel. U maakt een reis door het zonnestelsel en ziet planeten, manen en kometen van dichtbij.

Eten en drinken

Tijdens Night at the Museum zijn de koffiebar, het museumcafé en de serrebar geopend. Het museumrestaurant is open voor een avondmaaltijd.

Korting in de NEMO Shop

De NEMO Shop is de gehele avond geopend. Bezoekers van Night at the Museum krijgen speciaal op deze avond 20% korting, uitgezonderd Nederlandse boeken.

Aftermovie 2019

Bekijk hier een sfeerimpressie van Night at the Museum 2019.

Voor wie

Deze avond is speciaal voor leerkrachten (in opleiding). Het is niet geschikt voor kinderen of recreatieve bezoekers.