Alles over zien in NEMO

Praat in codetaal

Door de uitvinding van de elektrische telegraaf (1835) werd het mogelijk om op grote afstand met elkaar praten. Met de telegraaf kun je korte en lange piepjes maken. Dankzij het morse-alfabet is het mogelijk om letters te maken met deze piepjes. Probeer het maar eens in deze workshop!

Praat in codetaal

Met korte en lange piepjes en het morse-alfabet kun je letters maken en zo boodschappen aan elkaar doorgeven. Je kunt er zelfs een trein mee besturen! Probeer het in de nieuwe workshop Praat in codetaal. 

Dagelijks

Locatie: Theater

Morsecode

Morsecode is in 1835 ontwikkeld door Samuel Morse. Hij was een Amerikaanse uitvinder en kunstschilder. Met morsecode werd het mogelijk om met de elektrische telegraaf een boodschap op lange afstand te versturen.

Collectie

morsetelegraaf.jpg

In de vitrines bij deze workshop vind je een originele telegraaf en morsesleutels uit de collectie van NEMO. De telegrafist - iemand die tekst in morsecode om kan zetten en andersom - verstuurde de morsecode met behulp van zo’n morsesleutel. De morsecode werd in de telegraaf geprint op papier. De telegrafist kon de boodschap aflezen vanaf dit papier.