gratis toegang

Activiteiten

Weekend van de Wetenschap in NEMO

Tijdens Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2019 is NEMO Science Museum gratis toegankelijk. NEMO staat het hele weekend in het teken van energie. Bouw je eigen kettingreactie, tinker met tandwielen en doe scheikundige proefjes in het laboratorium.

Lezing: Hoe regelen jouw hersenen jouw slaap?

mf31353.jpg

Slapen: de een vind het heerlijk, de ander wil het liefst zo laat mogelijk naar bed. Hoe dan ook: ’s nachts rusten we uit van alle activiteiten overdag. Waarom is slaap belangrijk? Wat gebeurt er allemaal in de hersenen als jij jouw ogen hebt gesloten? Hersenwetenschapper Job van den Hurk laat het je zien tijdens deze interactieve lezing.

Tijd: 13.15, 14.15, 15.15 uur

Ontwerp een waterstofauto voor de toekomst

Eco7_Buiten.jpg

Het Eco-Runner Team Delft is een studententeam dat elk jaar een zo zuinig mogelijk door waterstof aangedreven voertuig maakt. De Eco-Runner rijdt wel 10.000 kilometer per kilogram waterstofgas en staat op 5 en 6 oktober in NEMO. Ga bij Team Eco-Runner langs om je vragen te laten beantwoorden of om je eigen futuristische waterstofauto te ontwerpen!

Een wetenschappelijk dutje

Summer-Relax-Hammock-2246381.jpg

Als je te kort hebt geslapen word je sneller chagrijnig, heb je minder energie en is het vaak moeilijk om je te concentreren. Een powernap, een kort dutje, kan helpen om je fitter te voelen. Wil jij weten hoe dat komt? Kom een wetenschappelijke powernap proberen in NEMO terwijl je via een koptelefoon uitleg krijgt waarom een dutje overdag nuttig kan zijn!

Stap in een supersnelle ligfiets

bdm-20190908-1048-velox-human-power-team-record-fiets.JPG
Foto: Bas de Meijer

Fietsen met 120 km/uur: het kan! Het Human Power Team, dat gevormd wordt door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam, ontwikkelt ieder jaar een supersnelle aerodynamische ligfiets. Kom kijken bij hun opstelling, stap zelf in de VeloX 4 of ervaar via een VR bril hoe een race met de fiets eruit ziet!

Spannende Stroom

Spannende Stroom - Foto DigiDaan.jpg

Soms voel je een schokje als je iets aanraakt. Of gaat je haar overeind staan als je je trui uittrekt. En wat gebeurt er eigenlijk als het bliksemt? Ontdek het in de spiksplinternieuwe demo over elektriciteit.

Tijd: 11.30, 12.30, 13.30,
14.30 (Engels), 15.30, 16.30 uur

Race met een ballonwagen

Race met een ballonwagen.jpg

Maak een wagentje dat wordt aangedreven door een ballon. Maak zo slim mogelijk gebruik van de kracht van lucht. Hoe hard gaat jouw wagentje? En hoe ver komt hij?

Wek energie op uit water

Blue energy afsluitdijk.jpg

Energie opwekken uit water? Hoe werkt dat? Bij het samenbrengen van zoet rivierwater en zout zeewater komt veel energie vrij: Blue Energy (blauwe energie). Maar die energie kun je niet zonder techniek vangen. Daar zijn speciale membranen bij nodig. Wetenschappers van Wageningen University & Research en Wetsus demonstreren de techniek in NEMO. Kom kijken naar de demonstratie om er meer over te weten te komen!

Hoe werkt jouw biologische klok?

clock_1503509636.jpg

 Iedereen heeft een klokje in zijn lichaam, dat is handig! Daardoor weet jouw lichaam altijd hoe laat het is. Deze biologische klok zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je moe voelt wanneer het donker wordt. Maar hoe werkt deze klok eigenlijk? Vind uit hoe jouw klokje tikt en kom erachter of je een ochtend- of avondmens bent in deze interactieve workshop.

Scheikundige proefjes

Laboratorium NEMO 2016

In het BASF Lab wordt de bezoeker even zelf wetenschapper. Met een witte labjas aan en een veiligheidsbril op ga je aan de slag met bakpoeder, azijn en andere alledaagse spulletjes en doe je daarmee heel bijzondere experimenten en proefjes.

Kettingreactie

DD497882.jpg

Wat hebben een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende bakstenen met elkaar te maken? Ontdek dit in een spectaculaire kettingreactie boordevol energie. Laat je verrassen door deze interactieve demonstratie over oorzaak en gevolg. 

Tijd: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00,
15.00, 16.00, 17.00 uur

Soldeer een lampje met kristallen

mf18571.jpg

Sommige dingen doen het pas als je er een goede klap op geeft. Zo bestaan er kristallen die elektriciteit geven als je er op drukt. Deze techniek, piëzo genaamd, ken je misschien al: het zit soms in aanstekers of in de gaspit van je fornuis. In NEMO kun je een LED-lampje solderen aan een disc met piëzo kristallen. Kun je het lampje laten branden?

Deze workshop is ontwikkeld i.s.m. Rijksuniversiteit Groningen en Science LinX.

Over Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 5 en 6 oktober beleef je live wetenschap en technologie. Kijk backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea op meer dan 200 locaties in heel Nederland. Op de website weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen. Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.