Partners

BankGiro Loterij

NEMO is meerjarig beneficiënt van de BankGiro Loterij. Met deze steun werkt NEMO aan een gefaseerde vernieuwing, vervanging en verdere ontwikkeling van de presentaties voor een breed bezoekerspubliek. Hierbij worden ook elementen toegevoegd die de inhoud van de opstellingen een historische en/of maatschappelijke context geven.

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. 

De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2018 € 79.438.047 euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. 

De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. Ga naar www.bankgiroloterij.nl voor meer informatie.

1 miljoen voor vernieuwing NEMO

Goed Geld Gala 2018 - Roy Beusker Fotografie.jpg
Roy Beusker Fotografie

Op 20 februari 2018 ontving directeur Michiel Buchel tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala 2018 uit handen van Boudewijn Poelmann, voorzitter van de BankGiro Loterij, een cheque ter waarde van 1 miljoen euro. Deze gift betekent een bijdrage om de vernieuwing van NEMO te voltooien met een bijzonder sluitstuk: de tentoonstelling Humania, over mens, wetenschap en technologie. "We zijn ontzettend blij met deze extra bijdrage. Mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen we de tentoonstelling realiseren en is de grootschalige vernieuwing van NEMO een feit.", aldus Michiel Buchel. NEMO organiseert rondom de opening speciale evenementen voor heel Nederland.

Mede dankzij eerdere bijdragen van de BankGiro Loterij vernieuwde NEMO de afgelopen jaren de entree, het dakplein en drie verdiepingen van het museum. Deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangen in NEMO op vertoon van hun VIP-kaart vrij toegang voor 1 persoon.

NEMO in RTL 5 Uur Live
Froukje Jansen (RTL 5 uur Live) sprak voor RTL 5 Uur Live met Marjolein van Breemen (Hoofd Educatie) over de vernieuwing van NEMO en de plannen voor een nieuwe tentoonstelling over de mens. Bekijk hieronder het item terug.

Openluchttentoonstelling op het dak

GoedGeldGala-Vrij Spel voor de Elementen 2.jpeg

Tijdens het Goed Geld Gala 2014 ontving directeur Michiel Buchel uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan een bijdrage van 967.500 euro voor de realisatie van een vijfde museumverdieping op het dak. 

Dankzij de deelnemers aan de BankGiro Loterij heeft NEMO op het dak van het iconische museumgebouw een bijzonder stadsplein gerealiseerd dat voor iedereen gratis toegankelijk is. 

De tentoonstelling Energetica op het dak bestaat uit ingenieuze installaties die spelen met de wind, water en zon. Energetica geeft een nieuwe invulling aan de oorspronkelijke ideeën van Renzo Piano, de architect van NEMO. Bezoekers kunnen zo op een actieve manier ervaren hoe de natuur en technologie elkaar duurzaam kunnen gebruiken.