Persberichten

Nieuwe prijs voor excellente wetenschapscommunicatie: Irispenning

De wetenschapsmusea NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum hebben de krachten gebundeld om een prijs in het leven te roepen die excellente wetenschapscommunicatie bekroont: de Irispenning. De prijs zal met ingang van 2019 jaarlijks worden uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij.

Doelstelling
In de media is er toenemende aandacht voor wetenschap, technologie en het maatschappelijke belang van wetenschappelijk en technologisch onderzoek. De Irispenning is ingesteld om deze ontwikkeling verder te stimuleren door originele en effectieve vormen van wetenschapscommunicatie te bekronen. De winnaar krijgt € 10.000,- en een penning, vervaardigd door Jennifer Hoes. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, hoofdsubsidiënt van de Irispenning. De prijs wordt mede gesteund door de Vereniging van Universiteiten VSNU en de Avond van Wetenschap & Maatschappij. 

De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek. Een aantoonbare aanjaagfunctie in het maatschappelijk debat strekt tot aanbeveling. Eenmalige prestaties – een boek, een film, een voorstelling of een televisieuitzending – komen niet in aanmerking voor de prijs.
 
Voordracht en uitreiking
Kandidaten voor de penning kunnen worden voorgedragen door de wetenschappelijke koepelorganisaties KNAW, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, de VSNU en NWO, maar ook suggesties vanuit andere organisaties of personen kunnen nog tot vrijdag 14 juni worden aangemeld bij het jurysecretariaat (r.hageman@verstegenstigter.nl). Alle voordrachten komen op een groslijst van kandidaten waaruit de jury een shortlist samenstelt van zes genomineerden, waaruit zij uiteindelijk de winnaar of het winnende project kiest. De eerste winnaar van de Irispenning wordt op de komende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 7 oktober 2019, in de Ridderzaal, bekendgemaakt.
 
Jury
De jury bestaat uit de initiatiefnemers Michiel Buchel (directeur NEMO Science Museum), Amito Haarhuis (directeur Rijksmuseum Boerhaave) en Marjan Scharloo (directeur Teylers Museum), en verder uit Ellen de Bruin (wetenschapsjournalist NRC Handelsblad en schrijver) en Pieter Duisenberg (voorzitter VSNU). Juryvoorzitter is Madeleine de Cock Buning (namens de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen). Het jurysecretariaat wordt bekleed door Roderick Hageman (Verstegen & Stigter culturele projecten)
 
Naam
In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog en vliegensvlugge boodschapster van de goden. De veelkleurige, goudgevleugelde Iris bracht via haar boog (de brug tussen hemel en aarde) boodschappen van de goden rond.

Nadere informatie: 
Roderick Hageman, jurysecretaris
06-15352662
r.hageman@verstegenstigter.nl