Waarom heeft een slang een gespleten tong?

None /media/filer_public_thumbnails/filer_public/94/af/94af50f4-e0e5-49a3-822b-5c05faa5a364/15_santanero_koptekening_15-12-2008_oranjestad_aruab_img_4235.jpg__1200x630_q85_crop.jpg

Het reukorgaan is het belangrijkste zintuig voor de slang. Hoewel slangen wel ademen door hun neusgaten, ruiken ze er niet mee. Slangen gebruiken namelijk hun tong om geurdeeltjes op te vangen! Als een slang z’n tong uitsteekt, blijven er geurdeeltjes aan plakken. Als een slang vervolgens zijn tong weer naar binnen trekt, wrijft hij met z’n tong langs het geurzintuig dat in z’n verhemelte zit. Dat geurzintuig neemt de geurdeeltjes waar en stuurt een signaal door naar de hersenen!
Maar er is nog iets bijzonders aan de tong van een slang. Omdat de tong gespleten is, kan de slang 'in stereo' ruiken! De slang kan door zijn gespleten tong bepalen waar de geur het sterkst is. Zo kan ie bijvoorbeeld de plaats van z’n prooi bepalen. Als ie meer geurdeeltjes van zijn prooi opvangt op het linker uiteinde van z’n tong, weet ie dat ie z’n prooi in die richting moet zoeken! Super handig dus, zo’n gespleten tong!

Deel dit met vrienden

  • Deel op facebook
  • Deel op twitter
  • Deel op pinterest
  • Deel per e-mail
Sluiten